Volledig scherm
© helene schenk

Ongeluk met fenol bij apotheek Etten-Leur: geen gewonden

ETTEN-LEUR - De BENU Apotheek op de Kerkwerve in Etten-Leur is woensdagmorgen ontruimd na een ongeluk met een flesje fenol. Deze stof tast het zenuwstelsel aan. Naar verwachting houdt geen van de dertien aanwezigen in de apotheek blijvende schade aan het ongeval over.

Apotheker Maarten Stammers had het flesje fenol naar eigen zeggen per post laten komen voor een huisarts die praktijk houdt in hetzelfde pand. Toen een medewerkster van de apotheek het pakje opende, bleek het flesje in de verpakking stuk te zijn. De vluchtige stof ontsnapte en er kwam een hevige stank vrij, vertelt de apotheker.

Ontruiming
Op zijn initiatief werd het hele pand, waarin ook kantoren van zorginstellingen Surplus en Thebe gevestigd zijn, ontruimd. Ongeveer veertig mensen stonden zodoende enige tijd op straat. De gealarmeerde brandweer verrichtte metingen en hielp de drie medewerkers die direct met de stof in aanraking kwamen om buiten hun handen te spoelen. Daarna zijn zij voor onderzoek naar de huisartsenpost gegaan.

Volgens woordvoerder Jeff Evertse van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant hebben de dertien mensen die in het pand van de apotheker aanwezig waren mogelijk de stof ingeademd. "We weten van fenol dat als als er na een uur nog geen effect optreedt, dat mensen er dan geen blijvende schade aan overhouden", zegt Evertse.

Geen onderzoek
De Arbeidsinspectie doet geen onderzoek naar deze zaak. "Dat doen we alleen bij ernstige arbeidsongevallen waarbij mensen én naar het ziekenhuis zijn vervoerd én daar minimaal 24 uur hebben moeten blijven", aldus een woordvoerder. Ook de gemeente Etten-Leur beschouwt de kwestie nu als afgedaan.

.

Volledig scherm
© Helene Schenk
Volledig scherm
© Alexander Vingerhoeds / Obscura Foto
Volledig scherm
© Helene SChenk
De BENU Apotheek op de Kerkwerve in Etten-Leur is woensdagmorgen ontruimd na een ongeluk met een gevaarlijke stof. Twee medewerkers zijn met de stof in aanraking gekomen. Zij zijn voor controle naar de huisartsenpost gegaan.