Volledig scherm
Peter Rijvers heeft een demo-woning op gebied van Nul op de Meter. Er is veel aan het standaardhuis veranderd om het energieneutraal te maken. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

Nul-op-de-meterwoning: geen energierekening meer, geen verbruik van gas

InterviewETTEN-LEUR - Hier en daar moet er nog wat afgewerkt worden in het ‘nieuwe’ huis van Peter en Mirjam Rijvers, maar is de Nul-op-de-meterwoning (NoM) nu eindelijk af. ,,Het is een grote investering geweest, niet alleen financieel. Maar ik ben er trots op, we wonen nu eigenlijk in een nieuw huis’’, vertelt Peter Rijvers.

Na twee jaar is de renovatie van hun woning compleet en levert het huis net zoveel energie dan dat het gebruikt. Door middel van nieuwe isolatiemateriaal, zonnepanelen en een warmtepomp gebruikt Rijvers geen gas meer. Ook betaalt hij geen energierekening meer, ,,leuker nog, het levert eigenlijk wat op’’, lacht hij.

Peter Rijvers (68) is een pionier en ‘ambassadeur’ op het gebied van energieneutraal wonen in de gemeente Etten-Leur, maar dat leverde ook problemen, tegenslagen en vertraging op. ,,Ik noem het de wet van de remmende voorsprong’’, vertelt Rijvers. ,, Veel moest nog ontwikkelt of speciaal aangepast worden voordat het gebruikt kon worden.’’

Losse zaken

Het idee ontstond vanwege meerdere redenen volgens Rijvers. ,,We bewonen dit huis vanaf 1980. We kregen last van veel ophopende losse zaken, zoals slechte isolatie en stond de Cv-ketel op springen. Dit leverde veel ongemakken en problemen op. We zijn toen gaan zoeken naar een duurzame oplossing om het huis toekomstbestendig te maken’’, aldus Rijvers. ,,Rond dezelfde periode had de gemeente een algemeen bericht verstuurd over het NoM-concept en sprak dit ons enorm aan.”

Na vele gesprekken met de gemeente, bouwbedrijven en andere partijen is het concept tot stand gekomen. De renovatie zou een paar maanden gaan duren, maar dit liep uit naar twee jaar dankzij: het weer, andere praktische bouwproblemen, het vervangen van de concepthouder en aannemer. Zo kwam er tegenslag op tegenslag voor het grote project.

Nieuwe gevel

Want eigenlijk is de woning meer dan het NoM-concept. ,,Omdat er zoveel bij kwam kijken wilden we het ook gelijk goed aanpakken en hebben we gekozen om alles te verbouwen.’’ 

Volledig scherm
Peter Rijvers heeft een demo-woning op gebied van Nul op de Meter. Er is veel aan het standaardhuis veranderd om het energieneutraal te maken. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

Het huis heeft een compleet nieuwe gevel met driedubbel glas en een speciale isolatietechniek. Is het oude dak er afgehaald en is er nieuwe voor in de plaats gekomen. Daarnaast is binnen het huis ook van alles veranderd. ,,Ik ben nu met pensioen, ik heb nog veel energie en voel ik me fit genoeg. Over tien jaar misschien niet meer’’, legt Rijvers uit. ,,De keuken of de vloer had nog wel vijf jaar meegekund, maar dan had ik het zelf misschien niet meer aangekund.”

Rijvers zou het aan iedereen aanraden die de mogelijkheid heeft en gaat hij graag in gesprek met geïnteresseerden in het concept . ,,Voor ons was het een hele investering. Maar over twee jaar is er meer ervaring in NoM-woningen en wordt het dus ook goedkoper. Je kan het zelfs in delen doen, alleen het dak met zonnepanelen of alleen de gevel veranderen’’, legt hij uit. ,,Maar na veertig jaar heeft het huis een update nodig. Links of rechts om ben je het toch kwijt aan vervangingen of andere kosten.

 Ik heb nu een compleet nieuw huis, die duurzaam, toekomstbestendig en gezonder is. Dat is de investering toch waard?’’

  1. Zeventig jaar geleden verwezenlijke Campie zijn droom: een vliegveld voor West-Brabant
    PREMIUM

    Zeventig jaar geleden verwezen­lij­ke Campie zijn droom: een vliegveld voor West-Bra­bant

    BOSSCHENHOOFD - Wat als Adrie van Campenhout (Campie) kort na de oorlog geen motorpech had gekregen bij Maple Farm? Het was daar dat zijn ketting eraf sloeg en de Gastelse autosloper annex stalhouder een geschikt weiland voor zijn ultieme droom zag: een vliegveld voor West-Brabant. Op 28 augsutus 1949 werd het weiland met een vliegfeest geopend. Dit seizoen viert Seppe het 70-jarig bestaan van het vliegveld.