Nostalgische groepen op Facebook zijn hot: 'We groeien nog elke dag’
Historische foto's uit eigen dorp of stad zijn hot, met dank aan Facebook. Pagina's over Oud dit of dat, hebben vele duizenden volgers. Foto’s van verdwenen scholen of straten krijgen honderden likes en opmerkingen. Maar hoe serieus is de interesse in het lokale erfgoed eigenlijk?
Delen per e-mail
Neem ‘Je bent een Etten-Leurenaar als’ waar bijvoorbeeld 73 opmerkingen hangen onder een ansichtkaart uit 1932 van huizen in de Stationsstraat, geplaatst op 7 januari door Cor Kerstens, één van de ruim tienduizend leden van deze FB-groep. De kracht van dit soort pagina's is dat alle leden foto's op de pagina kunnen plaatsen, mits ze zich aan een aantal regels houden. Veelal komen die uit particuliere collecties, maar soms komen ze ook van databanken of heemkundekringen.
Soms worden zomaar foto's geplukt van andere sites of databanken
Om te voorkomen dat er zomaar foto's geplukt worden van de site, heeft de Etten-Leurse Heemkundekring Jan uten Houte de 36.000 foto’s uit de beeldbank voorzien van een watermerk. ,,Er zit heel veel tijd in het verzamelen, beschrijven en scannen van foto's of ander beeldmateriaal”, zegt Nora van den Broek, beheerder van www.hetgeheugenvanettenenleur.nl ( = de beeldbank van Jan uten Houte). ,,Het is niet de bedoeling dat anderen daar zonder bronvermelding mee aan de haal gaan.”
Prima, duizenden duimpjes, maar als heemkundekring heb je daar niet zo veel aan. Likers worden veelal niet actief voor een historische vereniging
De belangstelling voor oude foto's van de eigen omgeving vindt ze prima omdat het bijdraagt aan het behoud van erfgoed. Haar collega Ebo Roek, voorzitter van de Zevenbergse heemkundekring Willem van Strijen, staat daar iets anders in. ,,Natuurlijk best leuk, die duizenden duimpjes omhoog. Maar als heemkundekring heb je daar niet zo heel veel aan.”
,,Onze leden houden zich bezig met het bewaren, documenteren, duiden en ter beschikking stellen van historisch erfgoed. Zij organiseren tentoonstellingen, schrijven boekjes, geven rondleidingen, doen onderzoek. En de ervaring leert dat al die FB-reageerders niet actief worden voor een historische vereniging. Het blijft bij gemakzuchtig consumeren van plaatjes, die vaak uit óns archief komen.”
Volgens Jelle van Gurp, beheerder en in 2013 initiatiefnemer van Je bent een Etten-Leurenaar als, klopt dat beeld voor een deel wel. ,,We groeien nog elke dag in ledental, maar het aantal mensen dat regelmatig foto's plaatst, is beperkt. Ik schat enkele tientallen. Onder hen zitten enkele zeer fanatieke leden, die overal op zoek gaan naar foto's en ook de verhalen erbij vertellen.”
Is de historische belangstelling een hype?
Waar Roek denkt dat de belangstelling voor ouwe foto's van voorbijgaande aard zal blijken, denkt Van Gurp juist dat de FB-pagina's blijvertjes zijn. ,,Ik ben er destijds zelf mee begonnen omdat ik het leuk vond om dingen van vroeger terug te zien. Ik ben geboren in 1980, maar vind het bijvoorbeeld hartstikke leuk om te zien hoe de Bisschopsmolen straat er in 1950 uitzag.”
,,Die interesse zal altijd wel blijven denk ik. Daarnaast worden ook steeds meer andere dingen op de pagina geplaatst, zoals bijvoorbeeld uit de natuur. Dat krijgt ook waardering.”
Overigens wordt niet al het aangeleverde materiaal klakkeloos geplaatst, zegt Janneke Driesprong. Zij is oprichter en beheerder van Klundert in vroeger tijden, een Facebookpagina met 2.723 leden, die niet openbaar is, maar alleen te zien voor toegelaten leden.
Ik hou het streng in de gaten, nare reacties gaan er allemaal af.
,,Ik hou het streng in de gaten. Vervelende reacties gaan eraf. Bijvoorbeeld als iemand helemaal los gaat over een leraar die hij vroeger op school had. Vaak zijn die mensen al overleden, maar je zult maar dochter of kleinkind van zo iemand zijn. Dan is het heel pijnlijk allerlei nare verhalen te lezen. Ook gif-plaatjes gaan er allemaal af en ik ben erg beducht voor auteursrecht-rekeningen. Dus we letten goed op bronvermelding.”
De belangstelling voor Klundert in vroeger tijden komt vanuit de hele wereld, weet Driesprong, zelf woonachtig in Willemstad, maar afkomstig uit Klundert. ,,Vanaf het moment dat ik ermee begon, in 2015 explodeerde het en heb ik er een paar actievelingen bij gezocht die veel foto's aanleveren. Acht duizend foto's staan er nu op, dus ik heb al tegen mijn kinderen gezegd dat ze deze FB-pagina na mijn overlijden nooit mogen afsluiten. Dan is alles voorgoed verloren.”
Vooral oud-Klundertenaren hebben belangstelling voor de pagina, zegt Janneke Driesprong. ,,Soms krijg ik ook persoonlijke bedankjes van mensen. Dat geeft een kick.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dorpenomloop Rucphen afgelast: in 2020 de laatste, nu de eerste
Geen 45ste Dorpenomloop Rucphen dit jaar op 14 maart. De organisatie van de internationale wielerwedstrijd vindt het niet verantwoord, dan wel onmogelijk, om de koers onder de huidige (corona)omstandigheden door te laten gaan. Wel zegt secretaris Peter Korsmit in een persbericht de mogelijkheid open te houden om de klassieker later in het jaar alsnog te verrijden als de situatie verbeterd is. -
PREMIUM
COLUMN Waarom kappers best boos mogen zijn op voetballers
Ophef in de Bundesliga. Doet de VAR het niet goed? Koopt Bayern München de concurrentie weer eens leeg? Nee, deze keer gaat het om haar. -
Nieuwe vlag en versierwedstrijd Leurse Leut
ETTEN-LEUR - Leurse Leut wil carnaval niet ongemerkt voorbij laten gaan. De karnavalsvereniging vraagt daarom alle inwoners van Ut Zwaajgat hun huis uitbundig te versieren. ,,En wel gedurende de dagen dat we normaal karnaval zouden vieren (12 t/m 16 februari).” -
PREMIUM
Coronapandemie zal verbroedering en leut in Boemeldonck niet verstoren
PRINSENBEEK - Geen carnaval in Boemeldonck? Onmogelijk. Prinsenbeek hangt aan elkaar van carnavalsverenigingen. En die zijn ook dit jaar hard aan de slag gegaan om het dorp om te toveren tot hun geliefde Boemeldonck. -
PREMIUM
interview Jeugdland moet laagdrempelig en ongedwongen blijven: ‘Het leuke is juist dat het niet over geld gaat’
Ze was tien jaar bestuurslid en is nu nog vertrouwenspersoon van de Stichting Jeugdland in Etten-Leur. Verloofde Joost is er penningmeester, maar ook haar vader at er zijn frietjes. ,,Jeugdland is een virus. Als je ermee besmet raakt.... Al is het vreemd om dat in deze tijden te zeggen.”
-
PREMIUM
Zo gaat de horeca er uitzien ná corona: acht voorspellingen
Wie denkt dat ná corona hotels, restaurants en cafés de draad ‘gewoon’ weer oppakken, komt bedrogen uit. Het virus gaat voor veranderingen in de horeca zorgen, voorspellen twee West-Brabantse kenners. -
PREMIUM
Etten-Leurenaar voelt zich niet gehoord: hoe goed kan de gemeente eigenlijk luisteren?
ETTEN-LEUR - Het streven loopt als rode draad door raadsvergaderingen en plannen in Etten-Leur: de gemeente wil inwoners véél invloed geven op nieuwe ontwikkelingen. Maar op de een of andere manier hebben die inwoners vaak juist het gevoel dat ze niks te vertellen hebben. Wat gaat er mis? -
Dagelijkse update Kaarten en cijfers: bekijk hier hoe corona zich bij jou in de buurt ontwikkelt