Volledig scherm
Beeldje van Vincent van Gogh in de Binnentuin in Etten-Leur. © Martin Ommering

Noord-Brabant krijgt 39 Van Gogh Monumenten

ETTEN-LEUR - Zo'n 39 locaties in Brabant staan vanaf 30 oktober officieel te boek als Van Gogh Monument. Negen gemeenten, drie erfgoedorganisaties, de provincie Noord-Brabant en Stichting Van Gogh Brabant ondertekenen op die datum het Convenant Van Gogh Monumenten.

De schilder Vincent van Gogh is in Brabant nog tastbaar aanwezig. Niet alleen zijn werk, maar ook de plekken waar Van Gogh heeft gewerkt en gewoond, trekken meer en meer bezoekers, legt Frank van den Eijnden, directeur Van Gogh Brabant uit.

Op initiatief van Van Gogh Brabant is door een groep experts, onder leiding van het Noordbrabants Museum en met ondersteuning van het Van Gogh Museum Amsterdam, gewerkt aan de ontwikkeling van criteria voor Van Gogh Monumenten. 

Er zijn monumenten in Etten-Leur, Zundert, Moerdijk, Breda, Nuenen, Tilburg, Eindhoven, Haaren en Laarbeek.

,,Vincent was gefascineerd door de arme wevers. Hij tekende en schilderde ze aan het werk achter hun getouw'', staat op de website van Van Gogh Brabant. 

In Breda staat Villa Mertersem op de lijst omdat de rijke peetoom van Van Gogh daar woonde, terwijl in Zevenbergen de kostschool van meester Jan Provily als monument is bestempeld. Van Gogh heeft er op school gezeten.

Vincent van Gogh werd in 1853 geboren in het Noord-Brabantse Zundert. Hij woonde en werkte het grootste deel van zijn leven in de provincie Noord-Brabant.

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van BN DeStem en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement