Volledig scherm
Een vrachtwagen bij het Bredase distributiecentrum van supermarkt Jumbo. ANP XTRA Robin van Lonkhuijsen © ANP XTRA

Nooit meer lege supermarktschappen op zondag

ETTEN-LEUR - Als het aan het gemeentebestuur van Etten-Leur ligt, mogen vrachtwagens vanaf januari ook op zondag hun lading lossen bij lokale supermarkten. Nu mogen die op deze dag alleen brood en banket aanvoeren.

Het college van B en W stelt voor het verbod op andere bevoorrading op zondagen op te heffen. Lokale winkels hebben daar om gevraagd. De gemeenteraad buigt zich binnenkort over het plan.

Drukste dag

De supermarkten staan te springen om ruimere bevoorradingsopties, zeggen betrokkenen. Die vinden het erg lastig dat ze op één van hun drukste verkoopdagen extra moeite moeten doen om vraag en aanbod goed op elkaar af te stemmen. 

Jeffrey Pollemans van de Albert Heijn aan het Burchtplein: ,,Daardoor houden we soms op zondag meer over dan we zouden willen, of komen we juist iets tekort.‘’ En het maakt het lastiger om kraakverse producten aan te bieden, zegt hij: ,,Bij producten die drie à vier dagen houdbaar zijn, maakt die ene dag dat ze er nu eerder moeten liggen al best veel verschil.‘’

Quote

Bij producten die drie à vier dagen houdbaar zijn, maakt die ene dag dat ze er langer liggen al best veel verschil

Jeffrey Pollemans, Albert Heijn Pollemans

De assistent-filiaalmanager van de Jumbo aan de Kerkwerve somt meer nadelen van de huidige situatie op: ,,We krijgen nu op zaterdag voor twee dagen vracht binnen. Een enorme hoeveelheid, die dan heel snel verwerkt moet worden. Zo ontstaan achterstanden in de verwerking. Daardoor hebben we soms ook op zaterdag al lege vakken, terwijl de spullen al in het magazijn staan.‘’ 

Extra vrachtverkeer

De gemeente overweegt de Winkeltijdenverordening nu zó aan te passen, dat supers op zondag maximaal drie keer mogen worden bevoorraad. Dat zou op die dagen leiden tot extra vrachtverkeer rond de winkels. Daar staat tegenover dat het op zaterdagen juist iets rustiger kan worden, als winkels niet meer 'vooruit hoeven te bevoorraden'.

Poll

Doet u uw boodschappen ook het liefst op zondag?

  • Ja, dan heb ik er de tijd voor (40%)
  • Nee, doe mij maar een rustige winkel op een doordeweekse dag (60%)
453 stemmen