Nimrod schrikt raad op met gevolgen grondkostenplan

ETTEN-LEUR - Er kleven nog veel haken en ogen aan het voorstel om Etten-Leurse verenigingen aan nieuwe regels te binden voor het doorbereken van grondkosten. Tot die conclusie is een meerderheid van de gemeenteraad gekomen.

Het college wilde de maatregel met ingang van 1 januari invoeren en stelde een overgangstermijn van tien jaar voor. Doel was de tarieven kostendekkend te maken. Nu is het echter onwaarschijnlijk dat plan op de agenda komt als de politiek op 20 februari de draad weer oppakt. Fracties vrezen namelijk dat de noodkreet van handboogvereniging Nimrod ook voor andere verenigingen opgaat. Zij willen meer tijd om zich in de zaak te verdiepen.

Nimrod-secretaris Jan Beemer stelt dat vooral kleinere clubs de dupe te worden van de voorgestelde aanpassingen. Het college wil die juist doorvoeren om regelingen gelijker en meer doorzichtig te maken. Het draait allemaal om panden en terreinen waarbij het eigendom door recht van opstal is overgedragen. Na de toelichting van Beemer is er bij de raad twijfel ontstaan over het effect ervan.

Volgens Beemer heeft Nimrod (90 leden) nog nooit aangeklopt voor subsidie en dreigt dat nu wel te gebeuren. ,,We zijn al jaren zelfredzaam. Een bedrag van jaarlijks 1300 euro is voor ons zeer moeilijk op te brengen.’’ Nimrod betaalt op het moment nog 23 euro.

Het college ziet het plan niet als een bezuiniging maar erkent dat het - op termijn - zo’n 20.000 euro kan opleveren. Met name CDA, VVD, D66, ONS Etten-Leur en PvdA denken dat dit bedrag kan dienen om gedupeerde verenigingen te compenseren.