Nieuwe technieken fijn voor de koe en voor de boer
BoerenpraatVijf uur in de ochtend, telefoon! Storing melkrobot. Normaal staan we iets later op, maar nu moet ik de storing oplossen.
Inmiddels worden mijn koeien, naar alle tevredenheid, al twaalf jaar gemolken door de melkrobot
Eén van de vier melkbekers van de melkrobot functioneert niet. Ik doe snel werkkleren aan en ga naar de stal. Aangekomen bij de melkrobot zie ik het al, de rubberen voering van de melkbeker zit scheef. Waarschijnlijk heeft een koe met haar klauw op de rubberen voering gestaan. Even schoonmaken, voering er terug in, klaar. En melken maar.
Automatisering heeft vele voordelen, maar ook wat nadelen. Eén nadeel is een technische storing. Zeker bij een melkrobot is betrouwbaarheid van de techniek belangrijk. De machine moet 24 uur per dag 100 procent functioneren. Inmiddels worden mijn koeien, naar alle tevredenheid, al twaalf jaar gemolken door de melkrobot.
Als boer maak je iedere keer een afweging bij investeringen. Kosten en baten worden op een rijtje gezet. Zeker bij de nieuwste technieken is dat vaak lastig, omdat nog veel onbekend is. Denk aan storingen en betrouwbaarheid, maar ook aan de jaarkosten. Inmiddels weten we dat het met de betrouwbaarheid wel goed zit. De jaarkosten liggen, zoals verwacht, hoger dan bij niet automatisch melken. Overigens niet te hoog.
Ik heb nu naast het werk op de boerderij een vrijer leven om andere zaken te doen
Maar wat levert het op? Heel veel. Met name stijging van de melkproductie van de koeien. Al spelen voeding, huisvesting en fokkerij ook een rol. Net als de gezondheid van de koeien. De koe kan zich immers vrijer bewegen. Ze kan gaan eten, drinken, rusten en wordt gemolken wanneer ze wil. Het melken gebeurt vaker dan twee keer per dag. Gemiddeld zo’n drie keer.
Ander groot voordeel is, dat ik niet meer exact gebonden ben aan de melktijden van vroeger. Elke ochtend om 6 uur en elke avond om 6 uur, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar. Niet dat ik er een hekel aan had, maar nu heb ik naast het werk op de boerderij een vrijer leven om andere zaken te doen. Ik ben ook flexibeler om mijn werk in te plannen.
Als je ziet wat er in zo’n halve eeuw is veranderd op het boerenerf: van paard naar gps-bestuurde trekkers, van melken in de melkbus naar in de gekoelde melktank en van handmatig melken naar robotmelken. Wat gaat er de komende vijftig jaar veranderen? Nog veel meer verwacht ik. Met name in dataverzameling en sensoren rondom de koe. Zodat we de koe nog beter kunnen verzorgen.
René Vermunt
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tip ons | Hoe je de redactie van BN DeStem gemakkelijk kunt bereiken
-
PREMIUM
Zorgpunt Grens oplossing voor Belgen én straks ook Nederlanders: ‘Minuten kunnen levensreddend zijn’
ESSEN (B.) - Het is nog een beetje behelpen. Maar in het voormalige douanegebouw pal op de grens van Essen en Nispen huist nu een mini-hospitaal. En dat Zorgpunt Grens kan straks ook naburige Nederlanders gezonde uitkomst bieden. ,,Daar werken we hard aan.” -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
Boerenpraat
‘Jetten kan zich onder een stikstofdekentje gaan verstoppen’
Op 16 februari was het zover. Vanaf die datum mocht het land weer bemest worden met organische mest. Voor ons is dat de start van het nieuwe groeiseizoen. En omdat we de winter dit jaar overgeslagen lijken te hebben, ligt het gras er fris groen bij. -
met video
Auto ondersteboven na botsing tegen boom in Etten-Leur
ETTEN-LEUR - Een auto kwam donderdagnacht op de kop tot stilstand na een botsing tegen een boom op de Rijsbergseweg (N394) in Etten-Leur. De automobilist, een 24-jarige man uit Rijsbergen, werd nagekeken door ambulancemedewerkers en is voor een blaastest meegenomen naar het politiebureau.
-
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
Boerenpraat
‘Farmers Defence Force koos misschien niet de juiste woorden, waar zij op doelden is wel de waarheid’
Onze ontvangstruimte krijgt in deze periode van het jaar altijd een grote beurt. De excursies liggen stil, ideaal om de boel even opnieuw in de lak te zetten. Onderwijl luister ik naar de radio, ik hoor het nieuws aan. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente.