Het centrum van Etten-Leur met winkels
Volledig scherm
Het centrum van Etten-Leur met winkels © Google Maps Streetview

Nieuwe regels moeten ‘wildgroei aan promotiematerialen’ halt toeroepen

ETTEN-LEUR - Winkels die een plantenbak voor de deur willen zetten en restaurants die een reclamebord voor de deur hebben, krijgen in Etten-Leur te maken met nieuwe regels.

Bedrijven in die gemeente krijgen namelijk te maken met nieuwe regels voor zogeheten ‘uitstallingen’ voor hun panden. Het gaat daarbij met name om winkels in het centrum, die vaak gebruik maken van reclameborden, vlaggen, plantenbakken en noem maar op. 

Quote

Er was echt een wildgroei ontstaan aan wat winkels allemaal voor hun zaak zetten

Kees van Aert, Wethouder

Volgens wethouder Kees van Aert was het noodzakelijk om de regels aan te scherpen.

,,Er was echt een wildgroei ontstaan aan wat winkels allemaal voor hun zaak zetten. In overleg met instanties als Koninklijke Visio, die opkomt voor visueel gehandicapten, bleek nog eens hoe belangrijk een onbelemmerde doorgang voor deze mensen is.”

Het straatbeeld wordt een zootje

Door een overdaad aan materialen op de stoep en de weg komt de veiligheid in het gedrang, kan de doorgang voor hulpdiensten worden belemmerd en wordt het straatbeeld een zootje.

Nieuw is vooral dat de winkeliers geen vergunning meer hoeven aan te vragen, mits hun uitstallingen voldoen aan de regels. Wat vanaf half februari mag: één losstaand reclamebord, handelswaar en spullen die tot het winkelaanbod behoren. 

Ook bankjes parallel aan de gevel, plantenbakken en bijvoorbeeld windlichten zijn toegestaan.

Niet tegen de goot, wel tegen de gevel

De uitstallingen mogen niet tegen de goot staan, wel tegen de gevel. Voor voetgangers moet een doorgang van minimaal anderhalve meter overblijven. Voor hulpdiensten geldt vier meter.

De winkeliers krijgen drie maanden om aan de regels te wennen. Daarna wordt gehandhaafd, aldus de wethouders.

  1. Stormloop op boekenpakketjes: bibliotheek zet actie met gratis boeken op pauze

    Stormloop op boekenpak­ket­jes: biblio­theek zet actie met gratis boeken op pauze

    ETTEN-LEUR - ‘Misschien kunnen we op deze manier veertig, vijftig gezinnen aan boeken helpen, in een tijd zonder bieb.’ Dat is wat Willeke Rosdorff van Nieuwe Nobelaer dacht, toen de bibliotheek een actie bedacht om gratis boeken uit te delen in coronatijd. Maar de belangstelling voor de actie bleek vele malen groter dan verwacht: inmiddels hebben zich zo’n 570 mensen gemeld voor een boekenpakket.