Volledig scherm
Streekmuseum Jan Uten Houte

Museum en heemkunde in Etten-Leur van elkaar gescheiden

ETTEN-LEUR - Jan Uten Houte gaat op eigen benen verder als museum. Los van de heemkundekring, waar het uit is voorgekomen. "Dat is nodig."

Karst Vaartjes vertegenwoordigt voortaan museum Jan Uten Houte en Piet Paantjens de heemkundekring in Etten-Leur. Tot die splitsing is besloten zodat met name het streekmuseum ruimte krijgt om de vleugels uit te slaan.

"Het was nodig, zodat ik me helemaal op het museum kan concentreren", zegt Vaartjes, die tot dusver voorzitter van beide was. "Het museum moet toch als een soort onderneming gaan functioneren", verwijst hij naar de aangekondigde verandering van 'kijken naar beleven'. "Die transitie moet goed gebeuren en dat vergt aandacht."

Voorman
Als voorman van het museum heeft Vaartjes zich omringd met nieuwe mensen, zoals Giel Venema van de Stichting Eerste Gemotoriseerde Vlucht In Nederland. Die stichting heeft sinds dit jaar een permanente tentoonstelling in het Paulushofje, ter herinnering aan de vlucht van de Wright Flyer in 1909. Het 'levend' houden van dergelijke lokale historie past goed bij de nieuwe missie van Jan Uten Houte.

Door een 'knip' in het bestuur te maken, denken beiden beter vooruit te kunnen. "We komen voort uit de heemkundekring, maar bestuurlijk was het niet meer altijd helder." Wel zal in het bestuur van het museum een vertegenwoordiger van de heemkunde plaats nemen. "Zo kunnen we goed blijven afstemmen", vult Piet Paantjens aan.

Museum
Hij noemt het museum 'een kindje dat volwassen wordt' en zegt dat een splitsing ook het belang van de vrijwilligers van de heemkundekring dient. "De aandacht daarvoor kwam wat in het gedrang. Wij kunnen ons nu helemaal richten op de cultuurhistorische waarde van Etten-Leur. Zonder wat sommigen wel 'de sores' van het museum noemden."

Volgens voorzitter Paantjes ligt er meer dan genoeg werk: het digitaliseren van de collectie én het onderzoek naar de graven op de gemeentelijke begraafplaatsen.