Volledig scherm
De Etten-Leurse kunstenaars Mario Pasetto en Stijn de Wilde op archiefbeeld in de tunnel. © NIELS KREBBEKX

Muren te vochtig: project muurschildering fietstunnel Etten-Leur gestaakt

ETTEN-LEUR - De gemeente Etten-Leur stopt noodgedwongen met het kunstproject in de fietstunnel tussen de wijken Hoge Neer en Hooghuis. 

Een grote kleurrijke muurschildering in de tunnel en aan de beide kopse kanten moest de wijken verbinden. Afbladderende verf bij het deel van het kunstwerk dat al af is zorgt er nu voor dat het project niet wordt afgemaakt.

,,We hebben dat in nauw overleg met de kunstenaars Mario Pasetto en Stijn de Wilde afgesproken", zegt een woordvoerder van de gemeente. Pasetto bevestigt dat. ,,Het is gewoon te vochtig. We hebben problemen met het water. Het is heel lastig om hier nog iets moois van te maken."

De gemeente is teleurgesteld maar ook trots. Het project, dat al enkele jaren loopt, is tot stand gekomen met buurtbewoners, jong en oud.   ,,Het initiatief en het proces om met de inwoners een kunstwerk te maken was voor alle partijen inspirerend. De techniek heeft ons echter in de steek gelaten." De gemeente krijgt naar eigen zeggen onvoldoende garantie van de fabrikanten dat de verf goed hecht en dat het kunstwerk mooi en intact blijft onder invloed van vocht.

Volledig scherm
Archief BN DeStem Fietstunnel tussen de wijken Hoge Neer en Hooghuis

Het kunstwerk aan de kant van de Hoge Neer is in november 2015 nog feestelijk geopend. Een jaar later begon te verf af te bladderen en werd het werk aan de andere kant van de tunnel uitgesteld. Onderzoek moest vorig jaar juli uitwijzen wat het probleem was. De gemeente had het rapport afgelopen augustus al in handen maar wilde er toen geen mededelingen over doen. Na lang wikken en wegen is nu besloten het project niet af te maken. ,,Hoe jammer we dat ook vinden."

De muurschilderingen die al gemaakt zijn in de tunnel worden zolang mogelijk in stand gehouden. ,,We houden de staat nauwlettend in de gaten. Wanneer het echt slecht wordt, zullen we het schoonmaken en waar nodig verwijderen."

Pasetto heeft vrede met het genomen besluit maar hoopt in de nabije toekomst een nieuw project in Etten-Leur te beginnen. ,,Directeur Hilda Vliegenthart van Nieuwe Nobelaer was erg geïntereseerd in ons fietstunnel project. Er zijn premature plannen om bij de nieuwbouw van het cultureel centrum  een soortgelijk project te doen. Dat speelt pas in 2019, maar daar zouden wij graag aan meewerken." 

  1. Wie wint de Bruidsfoto Award 2019? Dit zijn de 4 West-Brabantse genomineerden
    PREMIUM

    Wie wint de Bruidsfoto Award 2019? Dit zijn de 4 West-Brabantse genomineer­den

    OOSTERHOUT/ZUNDERT/NOORDHOEK/KLUNDERT - Bruidsreportages altijd van hetzelfde laken een pak? In elk geval niet bij de vier West-Brabantse fotografen die genomineerd zijn voor de Bruidsfoto Award 2019. Dat zijn Arjan van der Plaat (The Wedding Story) uit Noordhoek, Malou Evers uit Zundert, Moniek van Gils uit Klundert en Eva Schweizer (Vintage Fotografie) uit Oosterhout. Bij elke trouwpartij proberen zij dat ene speciale moment te vangen. Aan de hand van zes trefwoorden vertellen zij hoe zij hun werk beleven.