Volledig scherm
07-06-2019 - Etten leur - Foto: Pix4Profs/Peter Braakmann - Parijse markt aan de Leurse dijk tijdens de jaarlijkse Leurse havenfeesten. © Pix4Profs/Peter Braakmann

Montmartre op Etten-Leurse Havenfeesten

ETTEN-LEUR - De Leurse Haven was vrijdagavond weer omgetoverd in de Leurse Seine. De braderie langs het water, met veel kraampjes, stond vooral in het teken van kunst en nijverheid. Met dit 'Montmartre' worden jaarlijks de Havenfeesten van Etten-Leur ingeluid. 

Helaas waren de omstandigheden niet Parijs' zwoel, maar eerder herfstachtig kil. Er stond een onaangenaam windje en de temperatuur kwam niet boven de 15 graden uit. Het was dan ook minder druk dan tijdens vorige edities. De bezoekers lieten er zich niet door uit het veld slaan. De mensen in de kraampjes kregen aardig wat aanloop.

Zo ook karikatuur- en sneltekenaar Ronald, die net de laatste hand legde aan het portret van Gery Krens. Manlief Ruud Krens was zijn vorige 'slachtoffer', en beiden zijn erg in hun schik met het resultaat. "Ik vind ze echt heel leuk", zegt Gery. "En verrassend. We hebben dit ooit eens eerder laten doen, voor ons trouwen. Leuk om die weer eens op te zoeken en deze er naast te hangen. Ik weet alleen niet waar ze zijn; we wonen net een jaar hier 'op Leur', aan de overkant bij molen De Lelie. En nog niet alles is uitgepakt."

Volledig scherm
07-06-2019 - Etten leur - Foto: Pix4Profs/Peter Braakmann - Parijse markt aan de Leurse dijk tijdens de jaarlijkse Leurse havenfeesten. © Pix4Profs/Peter Braakmann

Haar man Ruud vindt de cartoons wel in de sfeer passen: "Er zit zelfspot in, en iets spontaans. Mooie tegenhangers voor de toon die tegenwoordig zo vaak gebezigd wordt. Iedereen moet maar overal wat van vinden, zo negatief. Hier in Leur is nog de Brabantse gemoedelijkheid. Meer dan in Etten hoor, daar zijn de mensen toch wat stijver. We komen er vandaan, dus we merken het verschil wel. Hier kletst iedereen met elkaar."

Krens heeft alle lof voor de stichting Adriaan van Bergen, die de Havenfeesten organiseert. "En al weer voor de dertigste keer. Dat verdient respect. Het heeft leuke dingen, zoals de gratis pannenkoeken voor kinderen in De Lelie." De bezoekers aan 'Montmartre' slenterden langs de kramen met kunst, sieraden, zelfgemaakte kleding en veel goede doelen. Om daarna de warmte op te zoeken.