Volledig scherm
ANP

Minder WW-uitkeringen in West-Brabant

ETTEN-LEUR - Het aantal WW-uitkeringen in West-Brabant is in september licht gedaald ten opzichte van de maand augustus. Kregen in augustus nog 19.052 West-Brabanders een WW-uitkering, in september waren dat er nog 18.787, een daling van 1,4 procent. Dat blijkt uit cijfers van het UWV.

West-Brabant scoort daarmee iets boven het gemiddelde van de hele provincie Noord-Brabant, waar het aantal WW-uitkeringen de afgelopen maand daalde met 0,9 procent.

De sector die provinciebreed voor de grootste daling van het aantal WW-uitkeringen zorgde was de bouw. Het aantal uitkeringsgerechtigden daalde daar in september met 7,4 procent. "In West-Brabant is dat goed te zien in de gemeente Rucphen", zegt Rini van der Linden, woordvoerder UWV West-Brabant. "Daar wonen veel bouwvakkers. Toen het slecht ging in de bouw was die gemeente koploper als het ging om werklozen. Nu trekt de werkgelegenheid daar het hardste aan."

De uitstroom naar werk was het grootst bij de groep 27- tot 50-jarigen en degenen die minder dan zes maanden een uitkering hebben, zo laten de UWV-cijfers zien. Dat geldt ook voor inwoners van de gemeenten Aalburg en Roosendaal: in september daalde daar het percentage uitkeringsgerechtigden met 5 respectievelijk 3 procent. In de gemeenten Drimmelen, Werkendam, Woensdrecht en Zundert bleef het stabiel en van een toename was in geen enkele gemeente sprake.

Ook werklozen die alleen havo of vwo hebben en geen vervolgopleiding kwamen moeilijk aan een baan. Het aantal WW-ers steeg in die groep met 2 procent, terwijl het aantal WW-ers met een andere of juist geen opleiding afnam.