Volledig scherm
Een jonge vrouw bekijkt vacatures bij het Werkplein. Het aantal bijstandsgerechtigden in zes West-Brabantse gemeenten is dit jaar gedaald met 2 procent. © ANP XTRA

Minder uitkeringen, meer mensen aan het werk in Brabant

ETTEN-LEUR - Het heeft lang geduurd, maar na bijna tien jaar zijn er minder werkzoekenden in de gemeenten Etten-Leur, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen, Halderberge en Zundert. Het aantal bijstandsgerechtigden in deze zes gemeenten is op 30 november 2 procent gedaald ten opzichte van 1 januari 2017.  Op 31 december 2016 telden de gemeenten 4.241 inwoners met een uitkering, elf maanden later ligt dit aantal op 4.155 uitkeringen.  

De zes zijn verenigd in het Werkplein Hart van West-Brabant. Volgens woordvoerder Erik Jacobs is de aantrekkende economie in combinatie met een efficiëntere dienstverlening van het Werkplein de sleutel tot succes. ,,De economie in West-Brabant groeit flink. Door onze dienstverlening toegankelijker te maken, kunnen ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt daarvan profiteren."

Rucphen

Uit de cijfers blijkt dat de daling procentueel gezien het grootst is in de gemeente Rucphen (daling van 4,9 procent). Ook  Roosendaal (3 procent) en Moerdijk (2,7 procent) doen het goed.  In Etten-Leur en Zundert is sprake van een zeer lichte daling, in Halderberge een minimale stijging.

Van het totale bestand bijstandsgerechtigden is 10 procent jonger dan 27 jaar, 39 procent is ouder dan 50 en 9 procent is statushouder.  

Online

Sinds kort kunnen werkzoekenden zich online melden voor een bijstandsuitkering op de site van het Werkplein Hart van West-Brabant. Ook andere regelingen zijn online te regelen, zoals een collectieve zorgverzekering. ,,De site geeft daarnaast een overzicht van mogelijke financiële bijdragen voor mensen met een inkomen op of rond het minimumloon." Jacobs beseft dat niet iedereen de vaardigheden heeft om zich online te melden. ,,Mensen kunnen ook altijd langskomen op het Werkplein. We helpen dan met vragenlijsten en brengen direct in beeld wat de behoeften zijn." 

Volgens hem is niet alleen de hulp uitgebreider, maar wordt daarnaast de instroom beperkt doordat er bij de aanvraag scherper wordt beoordeeld of iemand recht heeft op bijstand. 

Elk jaar melden zo'n 2.500 werkzoekenden zich bij het Werkplein. Dit leidt tot 1.500 mensen die een aanvraag indienen, waarvan er zo'n 1.400 worden toegekend. 

De absolute cijfers van het aantal bijstandgerechtigden, uitgesplitst naar gemeente:

Volledig scherm
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Stemmen voor publieksprijs van het centrumFIT sportgala in Etten-Leur

    Stemmen voor publieks­prijs van het centrumFIT sportgala in Et­ten-Leur

    ETTEN-LEUR - Tot 10 januari kunnen er stemmen uitgebracht worden voor de publieksprijs van het CentrumFit sportgala in Etten-Leur. Belangstellenden kunnen daarvoor op de site www.sportgala-ettenleur.nl terecht. Daar vinden zij de namen van alle genomineerde sporters. Voor de publieksprijs kan er gestemd worden op kandidaten die genomineerd zijn als sportman, sportvrouw of sporter met een beperking. Een van die in totaal 24 sporters krijgt zaterdag 26 januari de Piet Sprenkels publieksprijs.
  2. Etten-Leurse schrijfster Mary van Duuren signeert haar boeken bij The Readshop in haar woonplaats

    Et­ten-Leur­se schrijf­ster Mary van Duuren signeert haar boeken bij The Readshop in haar woonplaats

    ETTEN-LEUR - De Etten-Leurse schrijftster Mary van Duuren geeft zaterdag een signeersessie in The Readshop in het winkelcentrum in haar woonplaats. Dat gebeurt tussen 14.00 en 15.30 uur. De 55-jarige Van Duuren heeft inmiddels drie boeken op haar naam staan. De meest recente is ‘De schittering in de diepte’. Dat boek gaat over een terroristische aanslag in Brussel. Hoewel het fictie is heeft de schrijfster zich wel laten inspireren door de gebeurtenissen die in 2001 plaatsvonden in de Belgische hoofdstad. Naar aanleiding van het verschijnen van ‘De schittering in de diepte’ is de Etten-Leurse inmiddels te gast geweest in verschillende radio- en televisieprogramma's bij regionale zenders. Dat is in de smaak gevallen. ,,Een paar jaar geleden kon ik hier alleen maar van dromen”, zegt Van Duuren. ,,Al die media-aandacht is fantastisch en ik geniet er met volle teugen van.”