Volledig scherm
Een jonge vrouw bekijkt vacatures bij het Werkplein. Het aantal bijstandsgerechtigden in zes West-Brabantse gemeenten is dit jaar gedaald met 2 procent. © ANP XTRA

Minder uitkeringen, meer mensen aan het werk in Brabant

ETTEN-LEUR - Het heeft lang geduurd, maar na bijna tien jaar zijn er minder werkzoekenden in de gemeenten Etten-Leur, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen, Halderberge en Zundert. Het aantal bijstandsgerechtigden in deze zes gemeenten is op 30 november 2 procent gedaald ten opzichte van 1 januari 2017.  Op 31 december 2016 telden de gemeenten 4.241 inwoners met een uitkering, elf maanden later ligt dit aantal op 4.155 uitkeringen.  

De zes zijn verenigd in het Werkplein Hart van West-Brabant. Volgens woordvoerder Erik Jacobs is de aantrekkende economie in combinatie met een efficiëntere dienstverlening van het Werkplein de sleutel tot succes. ,,De economie in West-Brabant groeit flink. Door onze dienstverlening toegankelijker te maken, kunnen ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt daarvan profiteren."

Rucphen

Uit de cijfers blijkt dat de daling procentueel gezien het grootst is in de gemeente Rucphen (daling van 4,9 procent). Ook  Roosendaal (3 procent) en Moerdijk (2,7 procent) doen het goed.  In Etten-Leur en Zundert is sprake van een zeer lichte daling, in Halderberge een minimale stijging.

Van het totale bestand bijstandsgerechtigden is 10 procent jonger dan 27 jaar, 39 procent is ouder dan 50 en 9 procent is statushouder.  

Online

Sinds kort kunnen werkzoekenden zich online melden voor een bijstandsuitkering op de site van het Werkplein Hart van West-Brabant. Ook andere regelingen zijn online te regelen, zoals een collectieve zorgverzekering. ,,De site geeft daarnaast een overzicht van mogelijke financiële bijdragen voor mensen met een inkomen op of rond het minimumloon." Jacobs beseft dat niet iedereen de vaardigheden heeft om zich online te melden. ,,Mensen kunnen ook altijd langskomen op het Werkplein. We helpen dan met vragenlijsten en brengen direct in beeld wat de behoeften zijn." 

Volgens hem is niet alleen de hulp uitgebreider, maar wordt daarnaast de instroom beperkt doordat er bij de aanvraag scherper wordt beoordeeld of iemand recht heeft op bijstand. 

Elk jaar melden zo'n 2.500 werkzoekenden zich bij het Werkplein. Dit leidt tot 1.500 mensen die een aanvraag indienen, waarvan er zo'n 1.400 worden toegekend. 

De absolute cijfers van het aantal bijstandgerechtigden, uitgesplitst naar gemeente:

Volledig scherm
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement