Jacqueline Ermens maakte deze prachtige 'lightpainting'-foto aan de Westpolderplas, bij jachthaven De Turfvaart. De lijnen van licht ontstaan doordat Ad Berkouwer op de foto met een lichtzwaard zwaait. Beide fotografen maken deel uit van Fodipres.
Volledig scherm
Jacqueline Ermens maakte deze prachtige 'lightpainting'-foto aan de Westpolderplas, bij jachthaven De Turfvaart. De lijnen van licht ontstaan doordat Ad Berkouwer op de foto met een lichtzwaard zwaait. Beide fotografen maken deel uit van Fodipres. © Jacqueline Ermens

‘Mensen die rondrennen met lichtzwaarden, het ís ook een beetje raar’

ETTEN-LEUR - Wie leden van de Etten-Leurse fotoclub Fodipres vorige week aan het werk zag bij de Westpolderplas, keek vreemd op. Een groepje volwassen mensen dat heen en weer rent met lichtzwaarden en dansjes doet met knipperende lampen: dat zie je niet elke dag.

De fotoclub experimenteerde daar met een speciale fotografietechniek: lichtschilderen of lightpainting. En dat kan er behoorlijk vreemd uitzien als je niet weet wat er gebeurt, vertelt pr-man Ad Berkouwer lachend.

Vreemde dingen

,,We hebben wel vaker geprobeerd met deze techniek te experimenteren, en we vragen dan altijd vooraf toestemming aan de beheerders van een terrein.” Anders krijg je rare verhalen of seinen mensen de politie in: ‘er is een groepje mensen met héle vreemde dingen bezig bij het bos’.

Maar de aanleiding is dus vrij onschuldig, legt Berkouwer uit. ,,Fodipres is een groep fotografen die eens in de twee weken bijeenkomt bij het Praotuis. We zetten voor die bijeenkomsten steeds een ander, afwisselend programma in elkaar. En vorige week stonden er experimenten met licht op het programma.”

Quote

De resultaten hebben ons aangenaam verrast, dus misschien proberen we het binnenkort nog een keer

Ad Berkouwer, Fodipres

Zo'n elf leden trokken de kou in om tegen een aartsdonkere achtergrond lijnen en vormen te maken met lichtgevende objecten. Van lichtzwaarden - ,,eigenlijk gewoon kinderspeelgoed”- tot lampen op batterijen en knipperlichtjes voor in het verkeer. 

Verrassing

,,De resultaten hebben ons aangenaam verrast, dus misschien proberen we het deze winter nog wel een keer.”

Dan weet u dus wat er aan de hand is, als u in het pikkedonker mensen met lichtzwaarden ziet spelen aan het water of de bosrand.