Meer bijstandsgerechtigden in West-Brabant dan werd verwacht
ETTEN-LEUR/MOERDIJK/ROOSENDAAL - De daling van het aantal bijstandsgerechtigden dat een uitkering krijgt van Werkplein Hart van West-Brabant stagneert. Er is in de eerste drie maanden van dit jaar zelfs een lichte stijging te zien, blijkt uit cijfers van het werkplein.
Iris van den BergLaatste update:27-08-19, 06:04Bron:BN DeStem
In de bestuursrapportage wordt aan de hand van het eerste kwartaal van dit jaar een prognose gemaakt voor heel 2019. Daaruit blijkt dat er niet alleen meer mensen zijn die een uitkering krijgen, maar ook dat de samenstelling van de groep die een uitkering krijgt verandert.
Intensieve begeleiding nodig
Zowel de mensen die nu een uitkering ontvangen als degenen die nieuw instromen, hebben steeds vaker intensieve begeleiding nodig om een geschikte plek te kunnen vinden op de arbeidsmarkt.
De nieuwe instroom is een groep met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt, wat om extra investeringen vraagt
Erik Jacobs, Woordvoerder Werkplein Hart van West-Brabant
,,De groep inwoners, zonder en met een arbeidsbeperking, die niet of met veel moeite aan een baan kan komen is aan het groeien”, zegt woordvoerder van het werkplein Erik Jacobs. Dat terwijl het aantal de afgelopen twee jaar juist daalde.
Grote afstand tot de arbeidsmarkt
,,In 2018 was er zelfs een daling van zes procent”, zegt Jacobs. ,,Maar daar staat dus tegenover dat toen de mensen met het grootste arbeidsmarktpotentieel een baan hebben gevonden. Dat zijn de mensen die werkgevers het eerst aannemen. We merken dat de mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt daardoor nog in de bijstand zitten. De nieuwe instroom is ook een groep met een grotere afstand tot de markt, wat om extra investeringen vraagt. We zoeken actief naar werkgevers die zich maatschappelijk willen verbinden aan de doelgroep en kijken met hen naar mogelijkheden om banen te creëren die passen bij het arbeidsniveau van de kandidaten.”
1,2 miljoen extra
Die extra inspanningen kosten geld. In totaal wordt er volgens de prognose door de gemeenten Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen en Zundert ruim 1,2 miljoen euro meer geïnvesteerd dan was begroot. ,,We hebben vorig jaar ambitieus ingezet met een daling van het aantal bijstandsuitkeringen. Een stijging van een procent heeft al grote financiële gevolgen.”
Een stijging van een procent heeft al grote financiële gevolgen
Erik Jacobs, Woordvoerder Werkplein Hart van West-Brabant
Een andere oorzaak is dat er meer mensen met een arbeidsbeperking bij een werkgever zijn geplaatst, waardoor er meer loonkostensubsidie aan werkgevers moet wordt verstrekt.
Begrotingswijziging
Omdat het om een prognose gaat op basis van de gegevens van het eerste kwartaal van dit jaar, doen het Werkplein en de gemeentes nog geen uitspraken over het verdere verloop. ,, Het Werkplein heeft met de zes gemeenten afgesproken dat we eerst kijken naar de uitgaven over het eerste half jaar voordat we komen met een eventuele begrotingswijziging", aldus Jacobs.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.