Volledig scherm
Drukte in het Nederlands Drukkerijmuseum. Hier opende zondag een expositie met werk van Marten Toonder. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Marten Toonder-expositie in Etten-Leur: 'Nostalgie voor de liefhebbers’

ETTEN-LEUR - De evolutie van Tom Poes, de schrijfstijl van de auteur, het drukproces van de strips. Alles komt aan bod bij de Marten Toonder-expositie in het Nederlands Drukkerij Museum in Etten-Leur. De bovenverdieping staat vol met krantenknipsels en informatieborden over het leven van de Nederlandse stripauteur.

Erg druk is het zondag - de eerste openingsdag voor het grote publiek - nog niet, halverwege de middag lopen er twee koppels door het museum. Maar daardoor is er alle tijd, rust en ruimte om naar alle attributen te kijken. 

In het museum ligt van alles. Oude krantenknipsels en stripboekjes, zinken clichés die tijdens het drukproces werden gebruikt en grote informatieborden die vertellen over het leven van de in 2005 overleden Toonder. Bijvoorbeeld hoe het stipverhaal Avonturen van Tom Poes in 1941 voor het eerst in De Telegraaf verscheen en hoe hij tijdens de oorlog voor het verzet werkte. 

Interactief

Maar de expositie is ook interactief. Vlakbij de trap staat een pers waarop bezoekers zelf een strip van Toonder kunnen drukken en mee naar huis kunnen nemen. ,,Dat is ook onze kracht", zegt voorzitter Frans de Nijs. ,,Als bijvoorbeeld basisschoolleerlingen hier komen, zitten ze niet met armpjes over elkaar. Ze gaan echt aan de slag. Met deze tentoonstelling proberen we die groep dan ook aan te spreken. Dat is voor ons ook wel nodig, wij krijgen nul komma nul subsidie en proberen met tentoonstellingen als deze dus zo veel mogelijk bezoekers binnen te krijgen. Hoe het vandaag gaat? Nou, het is niet zo dat ze in rijen van tweeën naar binnenlopen, maar we hebben er nu halverwege de dag toch wel een stuk of zestien binnen gehad.”

Quote

Wij krijgen nul komma nul subsidie en proberen met tentoon­stel­lin­gen als deze dus zo veel mogelijk bezoekers binnen te krijgen.

Frans de Nijs, voorzitter Nederlands Drukkerij Museum

Hiervoor had het museum een tentoonstelling van Fiep Westendorp. In vergelijking met de tekenares van Jip en Janneke is Toonder wel iets minder bekend, zegt De Nijs. ,,Met Westendorp zijn kinderen opgegroeid, Heer Bommel en Tom Poes zijn al wat meer voor de volwassen krantenlezers. Dit is dus meer nostalgie voor de liefhebbers. Toonder was taalkundig wel heel onderlegd, hij had ook veel van die bijzondere uitspraken. 'Als je begrijpt wat ik bedoel', bijvoorbeeld. Een paar zijn zelfs in de Van Dale gekomen!”

Populisme

Quote

Wat ik zelf heel indrukwek­kend vind is dat thema's die nu modern zijn toen ook al door Toonder werden benoemd.

Gerard de Regt, bezoeker

Hoewel het niet druk is in het museum, zijn de aanwezigen wel tevreden met de tentoonstelling. ,,Fantastisch!", zeggen Anneke (73) en Gerard de Regt (77) uit Etten-Leur. ,,We hebben eerst beneden gekeken", zegt Gerard. Beneden staat de reguliere tentoonstelling van het museum waar bijvoorbeeld oude drukpersen staan. ,,Dat hoort er ook wel een beetje bij het verhaal, toch? Wat ik zelf heel indrukwekkend vind is dat thema's die nu modern zijn toen ook al door Toonder werden benoemd. Over de consumptiemaatschappij, vluchtelingen, het populisme... Dat had ik me nog niet zo gerealiseerd." Anneke: ,,Hij was natuurlijk niet alleen een geweldige tekenaar, zijn verhalen waren ook gewoon heel goed." ,,Ik had trouwens ook niet beseft hoe lang hij al bezig was", zegt Gerard. ,,Ik dacht dat hij begon met Bommel in 1941, maar ik zie hier staan dat hij al in 1931 met zijn eerste strips kwam zoals Bram's Avonturen en Thijs IJs." ,,Het is echt een volledige tentoonstelling, wij komen zeker nog eens terug voor een volgende", concludeert Anneke.

De tentoonstelling is tot 1 september, ga voor openingstijden en meer informatie naar de website van het Nederlands Drukkerij Museum.