Volledig scherm
Mark Rutte in het Munnikenheide College in Etten-Leur licht het regeerakkoord toe. © Marcel Otterspeer / pix4profs

Mark Rutte in Etten-Leur: een thuiswedstrijd, maar ook kritiek

UPDATEETTEN-LEUR – Mark Rutte kwam woensdagavond in Etten-Leur vooral aan VVD'ers uitleg geven over het nieuwe regeerakkoord. Het was een thuiswedstrijd, maar er was ook kritiek.

Een meerderheid van precies één zetel in de Tweede Kamer. Hoe ga je dat vier jaar lang volhouden? Door steun te zoeken bij de andere fracties. ,,Maar het houdt niet over. We kunnen ons niets veroorloven. Het is wat het is.''

Het was een stille verzuchting van minister-president Mark Rutte, gisteravond tijdens een speciale bijeenkomst in het Munnikenheide College in Etten-Leur. Daar gaf de premier antwoord op vragen die het regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie een dag eerder heeft opgeroepen.

Soort thuiswedstrijd

De goedlachse Rutte, jasje uit, bovenste knoopje van zijn hemd los en met de mouwen opgestroopt, speelde een soort thuiswedstrijd. Dat wil zeggen: er zaten vooral VVD'ers in de aula van de Etten-Leurse scholengemeenschap.

Maar dat maakte het publiek niet minder kritisch. Daar had de premier ('De man die het meest van het regeerakkoord weet!') rekening mee gehouden: ,,Er staan dingen in dat stuk die u niet bevallen. Dat krijg ik vanavond vast te horen...''

Zorg

Inderdaad. Zo kwamen al snel de problemen in de zorg aan de orde. Waarom gaat er bijvoorbeeld niet meer geld naar de wijkverpleging, vroeg een belangstellende zich af. ,,Omdat geld het probleem niet is'', zei Rutte. ,,Er is zelfs geld over. Het probleem is dat we de vacatures niet kunnen opvullen. Dus wat gaan we doen? Zorgen dat mensen voor dat vak kiezen. En we gaan de bureaucratie die ik veroorzaak, maar ook de instellingen zelf, aanpakken. Met verpleegkundigen beginnen we aan 'schrapsessies'. Om regels te schrappen.''

Quote

Wie kan werken en het niet doet, die heeft met mij een groot probleem

Mark Rutte

Geen mensen? En al die werklozen dan die niet willen werken, mopperde een van de aanwezigen. Zet die uitkeringstrekkers maar eens aan het werk was de boodschap. Rutte hoorde de kritiek met een lichte ergernis aan: ,,Ik ben voor een land waar je niet in een doos op straat hoeft te slapen, wanneer je in de problemen komt. De meeste mensen willen gewoon aan de slag. Dat moet beter. En wie kan werken en het niet doet, die heeft met mij een groot probleem.''

Over uitkeringen gesproken, de minister-president die nu een nieuw kabinet moet vormen, vindt ook dat er grenzen zijn aan de bemoeizucht waarmee sommige mensen te maken krijgen.

,,Iemand die een been mist, hoeft voor mij niet elk jaar naar de herkeuring om te bewijzen dat hij zijn been nog steeds mist. Maar goed, er zijn ook mensen met een tijdelijke ziekte. Die moet je wel af en toe checken'', vindt Rutte.

Pasklaar antwoord

Toch heeft hij niet voor alles en iedereen een pasklaar antwoord. Zeker als mensen met een heel erg persoonlijk verhaal komen. Dan zegt de VVD-leider: ,,Die vraag sla ik even op.'' Of: ,,Daar moet ik even op kauwen.'' Of hij vraagt zijn assistente om even op te schrijven wat er nu precies aan de hand is.

Zoals bij de Brabantse mevrouw die zwaar is geraakt door de Q-koorts, maar zich door alles en iedereen verlaten voelt. Maar vooral door de politiek, terwijl ze zich toch omschrijft als de hoeksteen van de samenleving. Dan weidt Rutte uit over 'dat we in zo'n klein land, met zo veel landbouw, open moeten staan om elkaar te helpen'. Maar onder aan de streep moet hij toegeven: ,,Ik kan het niet oplossen.''

NAVO

Soms is de premier ook heel duidelijk. ,,Gaan we eindelijk voldoen aan de tweeprocentsnorm die de NAVO stelt?'' vraagt een militair die zich hoorbaar schaamt voor de betrekkelijk kleine bijdrage die Nederland levert aan de verdragsorganisatie. ,,Nee'', antwoord Rutte. ,,We doen er al 1,5 miljard euro bij. Als we nog meer inzetten vraag ik me af of we dat geld wel kunnen uitgeven.''

Trump

Waarna hij zich laat ontglippen dat hij het overigens wel eens is met de kritiek van Donald Trump, die vindt dat het leeuwendeel van de NAVO-leden achterblijft met betalen.

En dan volgen er nog vragen over de nu al legendarische 'aflosboete ('Niet iets dat ik bedacht zou hebben'), het experiment met legale wietteelt ('De VVD was altijd tegen'), de kiesdrempel ('Het probleem is niet het aantal partijen in de Tweede Kamer, maar of die partijen in de regering willen') of Geert Wilders ('Wilders is niet interessant. Een antwoord op de vraag waarom mensen op hem stemmen is interessant').

Pauw

Ook geeft hij nog een sneer naar de kritiek op het regeerakkoord die te horen is in verschillende praatprogramma's. ,,Het gemopper van de seizoenskaarthouders bij Pauw'', is zijn omschrijving van de critici.

Vals is Rutte altijd maar voor even. Als onverbeterlijke optimist laat hij zijn publiek liever horen wat voor een fantastisch land Nederland is. ,,Ik vind dat we in dit land met te weinig trots over ons land praten'', zegt hij tegen een leraar maatschappijleer.

Boodschap

Nederland, een fantastisch land. Dat is volgens Rutte de boodschap van het regeerakkoord. Hij had anderhalf uur de tijd om het aan zijn publiek uit te leggen in Etten-Leur.

De premier zou vast nog een paar uur hebben kunnen doorgaan.

Maar ja, hij moet de volgende ochtend weer vroeg op. Niet om een nieuw kabinet te formeren. Dat komt later op de dag aan de beurt. Eerst moet Rutte twee uur lang les geven. Maatschappijleer, op een school, net als het Munnikenheide College in Etten-Leur.

Volledig scherm
Minister-president Mark Rutte geeft op een bijeenkomst voor VVD-leden toelichting op het regeerakkoord. © ANP
Volledig scherm
De laatste vraag is voor de jongste aanwezige. © Mariëtte den Engelse
Volledig scherm
Antwoorden op facebookvragen. © Mariëtte den Engelse
Volledig scherm
Rutte krijgt pittige vragen over de zorg. Het jasje gaat uit. © Mariëtte den Engelse
Volledig scherm
Drukte in de aula van het Munnikenheide College. © Mariëtte den Engelse

Dossier

Verhalen over de inhoud van het regeerakkoord zijn te vinden in ons dossier

Volledig scherm
Drukte in de aula van het Munnikenheide College. © Nico Schapendonk
Volledig scherm
VVD-auto aanwezig op het Trivium. © Ine Cup
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement