Volledig scherm
© Thinkstock

Mantelzorger kan betaald krijgen

ETTEN-LEUR - Mantelzorgers kunnen niet verplicht worden bepaalde zorgtaken op zich te nemen. En mantelzorgers mogen wél professioneel worden ingehuurd voor het verrichten van bijvoorbeeld huishoudelijk werk. Ze worden dan betaald uit het persoonsgebonden budget (pgb) van de zorgvrager.

Dat heeft de Centrale Raad van Beroep, de hoogste bestuursrechter, deze week beslist in een Etten-Leurse pgb-kwestie.

Een Etten-Leurse moeder betaalde haar dochter voor twee uur huishoudelijke hulp met pgb-geld. De gemeente trok daarop het pgb in omdat de dochter volgens de gemeente een mantelzorger is en mantelzorg per definitie onbetaald werk is. De rechtbank tikte de gemeente daarvoor al op de vingers en ook in hoger beroep trekt de gemeente nu aan het kortste eind.

Volgens de Centrale Raad van Beroep heeft de gemeente niet voldoende onderzocht of de dochter de huishoudelijke hulp ook gratis wilde verlenen. En mantelzorg valt nu eenmaal niet af te dwingen zo oordeelt de rechter.

Wethouder Jean-Pierre Schouw van Etten-Leur is teleurgesteld over de uitspraak. "Ik maak mij grote zorgen. Het zou gemeenten op hoge kosten kunnen jagen."

De vrees bestaat dat de uitspraak zorgt voor precedentwerking. "Straks zijn mantelzorgers alleen nog bereid zorg te leveren als de gemeente ervoor betaalt. Dat kost heel veel geld."

Moeilijk te verkroppen
Moreel vind hij de uitspraak ook moeilijk te verkroppen. "Het voelt niet goed. Er ontstaat een grote mate van ongelijkheid tussen hen die uit naastenliefde een ander helpen en zij die er voor betaald willen worden."

Volgens Schouw is de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) juist bedoeld om mensen zoveel mogelijk zelf te laten doen samen met hun omgeving. "Nu lijkt het erop dat alle zorg betaald moet worden. Ik moet de uitspraak nog goed bestuderen, maar ik sluit niet uit dat ik met de zaak onder de arm naar staatssecretaris Martin van Rijn stap en naar de VNG. Dan moeten ze mij maar eens goed uitleggen wat nu de bedoeling is van de WMO."

Blij
Liesbeth Hoogendijk, directeur van de landelijke mantelzorgvereniging Mezzo is juist blij met de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep. "Het is heel goed dat nu zwart op wit staat dat mantelzorgers een switch kunnen maken tussen betaalde en onbetaalde zorg. Ze kunnen als mantelzorger onbetaalde zorg verlenen maar daarnaast ook voor enkele zorgtaken professioneel ingehuurd worden. Dat is een belangrijke stap vooruit", meent Hoogendijk.

"Daarnaast is het belangrijk dat nogmaals duidelijk is vastgesteld dat mantelzorg niet afdwingbaar is. Mantelzorgers kunnen niet verplicht worden bepaalde zorgtaken op zich te nemen."

Bestuurder Jan Atze Nicolaï van de Stichting voor de zorgeconomie spreekt van "een goede ontwikkeling". De stichting pleit al langer voor meer waardering van onder meer mantelzorgers. "Het is een verregaande uitspraak. Alle dochters, schoondochters of andere mantelzorgers kunnen nu een vergoeding krijgen voor bepaalde zorgtaken. Dat is een goede zaak."