Volledig scherm
© ANP

Man uit Etten-Leur aangehouden bij groot onderzoek naar internationale drugssmokkelbende

ETTEN-LEUR - Een 30-jarige man uit Etten-Leur is dinsdag aangehouden in zijn woning tijdens een huiszoeking in het kader van een groot onderzoek in België naar een internationale drugssmokkelbende. Hiervoor werkte de Belgische Federale Politie samen met de Nederlandse politie. 

De bende waar de Belgische politie onderzoek naar doet, wordt ervan verdacht al meerdere jaren grote hoeveelheden cocaïne naar België te importeren vanuit Zuid-Amerika. De onderzoeksrechter die leiding geeft aan het Belgische onderzoek, heeft meerdere Europese onderzoeksbevelen uitgevaardigd. Deze werden in Nederland uitgevoerd door de Landelijke Recherche onder gezag van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie.

Huiszoekingen

De grootschalige politie actie vond plaats op dinsdag 19 mei. Er werden negen huiszoekingen uitgevoerd in België. Er werd meer dan 2 miljoen euro in cash, 40 auto’s (waaronder luxewagens en oldtimers), 90 motorfietsen (voornamelijk van het merk Ducati), juwelen, diamanten en luxe-uurwerken in beslag genomen.

In Nederland werden er op die dag drie zoekingen gedaan in woningen in Boxtel, Etten-Leur en Ouderkerk aan den IJssel. Er werden een 31-jarige man uit Ouderkerk aan den IJssel, een 30-jarige man uit Etten-Leur en een 62-jarige man uit Rotterdam aangehouden. Er is beslag gelegd op de woning in Ouderkerk aan den IJssel, een Mercedes en de bankrekening van diezelfde bewoner. Daarnaast zijn er die dag juwelen, 20.000 euro cash en dure horloges in beslag genomen.

Uitlevering

De 3 Nederlandse verdachten zijn woensdag voorgeleid aan de officier van justitie. Zij worden mogelijk uitgeleverd aan België. Daar beslist de rechtbank in Amsterdam volgende week over.