Volledig scherm
Lodewijk Asscher. © ANP

Lodewijk Asscher: clip Oh Sylvana weerzinwekkend

ETTEN-LEUR / DEN HAAG - Vicepremier Lodewijk Asscher bestempelt de beelden die zijn gemonteerd onder het carnavalsnummer Oh Sylvana als ,,weerzinwekkend'' en ,,volkomen onacceptabel''. De bewindman reageert daarmee op het filmpje dat op muziekplatforms opdook.

Eerder vandaag riep DENK-Kamerlid Tunahan Kuzu premier Mark Rutte en vicepremier Lodewijk Asscher op afstand van te nemen van het filmpje: ,,Ze zouden het signaal moeten afgeven dat dit niet acceptabel is." Volgens het Kamerlid gaat het hier niet om een paar tokkies, maar is dit soort 'vijandsdenken' structureel.

De partij DENK is bezorgd over de veiligheid van partijgenoot Sylvana Simons. Dit weekend verschenen er meerdere schokkende filmpjes over haar op internet. De partij gaat in overleg met de verantwoordelijke diensten bij de overheid, zei Kuzu vandaag. Hij noemt het filmpje, waarin het hoofd van Simons in verschillende racistische foto's is geplakt, ,,walgelijk, vreselijk en absurd". ,,Er zijn geen woorden voor."

Volgens DENK is er een 'onveiligheidsgevoel' ontstaan rond Simons. Wat voor maatregelen de partij precies wil om de veiligheid van Simons te garanderen, is niet bekend.

'Geen spijt'
In de video die dit weekend online werd gezet, wordt Simons onder meer afgebeeld als Zwarte Piet en als naakte Afrikaanse vrouw. Ook is haar hoofd geplakt in beelden die verwijzen naar de lynchpartijen van de racistische organisatie Ku Klux Klan.

Bij de beelden is het nummer 'Oh Sylvana' te horen van zanger Rob van Daal. Zijn manager en vrouw, Nikki Jeurninck, zegt tegen BN De Stem dat ze alle commotie vervelend vindt. ,,Dit was niet de bedoeling."

De Gebroeders Ko, die het lied schreven voor Van Daal, zeggen dat ze geen spijt hebben van hun tekst. ,,We hebben gewoon een leuk carnavalsnummer geschreven. Als een of andere randdebiel een rare clip gaat maken, kunnen wij daar niets aan doen."

Van Daal ontkent dat het nummer over Simons gaat. Volgens Jeurnink hebben andere mensen het lied onder de racistische beelden geplakt. Ze probeert alle aanstootgevende video's van YouTube te verwijderen, maar dat is niet makkelijk. ,,Ze staan er sneller op dan je ze eraf krijgt. We weten niet hoe lang dit nog gaat duren."

Klacht
Het Haagse gemeenteraadslid Fatima Faïd diende vanwege de beelden een klacht in bij Bureau Discriminatiezaken. Ze vond de video racistisch en seksistisch. ,,Ik wil solidariteit tonen richting Simons", zei ze.

BN'ers als Humberto Tan en Rossana Kluivert noemden de video walgelijk. Tan zei op Instagram dat hij het afschuwelijk vond dat zulke gewelddadige filmpjes werden geplaatst.

Aangifte
Kuzu wijst erop dat Simons al racistische reacties naar het hoofd kreeg geslingerd toen ze zich in mei aansloot bij DENK. Daar is toen aangifte van gedaan, maar dat heeft nog steeds niets opgeleverd.

,,We hebben nog steeds niet gehoord dat er iemand is opgespoord of bestraft'', aldus Kuzu. ,,Terwijl het een afschrikkend effect kan hebben als er iemand aan de schandpaal wordt genageld.''

Mogelijk doet Sylvana Simons deze keer opnieuw aangifte. De politie zegt niet te weten of de politica dat al heeft gedaan. ,,Maar als ze zich bedreigd voelt, moet ze dat zeker doen."

Ook bij het Openbaar Ministerie is niet bekend of er al aangifte is gedaan. Over het onderzoek dat justitie startte na de vorige melding van Simons kan een woordvoerder niets zeggen. ,,Dat wordt nog beoordeeld."

Volledig scherm
Kuzu, links, naast Simons © ANP