Volledig scherm
De Linde in Etten-Leur © Herbert Kats

Linde In Etten-Leur loopt voorop met eerste Oogcafé

ETTEN-LEUR - Etten-Leur heeft een primeur met het eerste Oogcafé voor (westelijk) Brabant. Initiatiefnemer Cees Lambregts heeft samen met de Oogvereniging Nederland in De Linde een locatie gevonden. Het Oogcafé wordt daar volgende week dinsdag geopend. ,,Het is de bedoeling dat er meer komen’’, zegt hij. ,,Mensen die slecht zien reizen niet zo gemakkelijk.’’

Het initiatief zit landelijk nog in de opstartfase, legt Marga Zwanenburg van de Oogvereniging uit. Amper een jaar geleden werd in Leiden het eerste Oogcafé gehouden. ,,Op het moment zijn er nog niet meer dan tien, maar het groeit.’’ Er wordt ook gedacht aan een Oogcafé in Breda.

Zwanenburg spreekt van een omschakeling van groot- naar kleinschalige aanpak. ,,In het verleden lieten we bijvoorbeeld grote groepen per touringcar uit heel Brabant naar, zeg, Tilburg komen. Maar mensen vinden het fijn als ze dichter in de buurt terecht kunnen. Nu kunnen ze met de regiotaxi.’’

Niet alleen kunnen lotgenoten elkaar ontmoeten, maar ze kunnen in het Oogcafé ook praktische informatie krijgen die kan helpen hun beperking te verlichten. Ondersteuners zijn overigens evenzeer welkom. ,,Het is om elkaar te helpen en voor de gezelligheid’’, verzekert Cees Lambregts.

Twee maal per maand zijn er (gratis) sessies in wijkgebouw De Linde, dat dicht bij het station ligt. Op de eerste dinsdag van de maand is er ’s avonds (19-20.30 uur) een Oogcafé, op de derde dinsdag ’s ochtends (11-12.30 uur). Een keer of zes in het jaar wordt ook een deskundige uitgenodigd of wordt de werking van een hulpmiddel toegelicht.

De Oogvereniging had al speciale retina-bijeenkomsten, voor mensen die deze specifieke aandoening hebben. ,,Dat werkt beter met kleinere groepjes’’, weet Anita Sangers, die hiervoor als projectleider fungeert.

Meer info: www.oogvereniging.nl