Liefde voor de Duitse herder in Etten-Leur

videoETTEN-LEUR - Meer dan 60 honden hebben gisteren samen met hun baasjes de Liefhebbersdag in Etten-Leur bezocht. De plaatselijke afdeling van de Vereniging van Fokkers en Liefhebbers van Duitse herdershonden (VDH) hield deze dag op haar terrein aan de Zeedijk.

Quote

Het valt op dat alle honden goed op gewicht zijn en goed gespierd

Simone Witkamp

Na inschrijving kunnen de honden en hun eigenaren aan de slag met drie keuringslijsten. Twee dierenartsen in opleiding kijken de honden medisch na.

Vijfdejaarsstudent diergeneeskunde Simone Witkamp vindt het een goede praktijkervaring. ,,Het valt op dat alle honden goed op gewicht zijn en goed gespierd. Wel zijn er wat huidproblemen, dat kan wijzen op een allergie die goed te behandelen is."

Volledig scherm
Club van liefhebbers van Duitse herders hebben open dag op eigen terrein. Zelfs helemaal vanuit Maastricht komen herderbezitters erop af, zoals hier Petra Dijkstra met herder Dali. Hier laat ze de hond bekijken door een dierenarts. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Slecht gedrag

Drs. Eline Teygeler van Gedragstherapie Tinley geeft advies bij slecht gedrag. ,,Vandaag krijg ik veel vragen over blaffen en over pups die graag in handen bijten." Ze geeft uitleg over het gedrag en ze geeft opvoedtips. In Breda is er een locatie van Tinley. Werkaanleg en karakter worden getest door VDH africhtingskeurmeesters. Is de hond actief, dominant, oplettend? Bezoekers krijgen direct uitleg over het gedrag van hun hond. Sociaal gedrag is goed aan te leren bij de vereniging. In ring 3 kijken de keurmeesters naar de bouw en de manier van bewegen van de honden. Hoe staat de hond op zijn poten, hoe beweegt de staart? De demonstraties van de geursporentraining en behendigheidstraining maken de honden erg enthousiast, ze mogen het ook zelf proberen.

Geert van Aert is tevreden over deze dag. Hij is al 35 jaar lid van de Etten-Leurse afdeling van de VDH, die al ruim 40 jaar bestaat. Hij hoopt dat deze dag meer leden oplevert.

Koppelwedstrijd 

Op 20 oktober houdt de VDH een koppelwedstrijd en in april 2019 de Brabantse kampioenschappen. ,,Vandaag letten wij vooral op gezondheid. Herders worden veel ingezet bij de politie, als reddingshond, maar ook als hulphond. Duitse herders kunnen goed schakelen in hun gedrag waardoor het erg fijne honden zijn. Nog steeds zijn ze een van de populairste rassen op de wereld, aldus Ingrid Sanders hoofdbestuurslid van de landelijke VDH.

De honden Dusty, (4 jaar) en Buddy (11 weken) hebben genoten. Bianca Meijer en haar dochter Bente vonden het erg leuk vandaag en denken erover om lid te worden van de VDH.