Volledig scherm
© Thinkstock

Let op: budget Burendag is op

ETTEN-LEUR/MOERDIJK - Tenten, sta-en buffettafels,  terrasverwarming en een barbecue. In dorpen en steden als Klundert, Standdaarbuiten en Etten-Leur bereiden inwoners zich voor op Burendag.

Maar. In tegenstelling tot wat op de websites van diverse gemeenten zoals Etten-Leur en Moerdijk nog staat aangegeven, kunnen inwoners niet meer bij het Oranjefonds terecht voor een financiële bijdrage. 'Let op. Het budget is op', staat gemeld op de landelijke website. Inmiddels zijn er landelijk meer dan 4800 activiteiten aangemeld. De Burendag wordt dit jaar gehouden op 22 september. 

Feestpakket

Activiteiten kunnen deze hele maand nog  worden aangemeld via de website burendag.nl. Deelnemers aan de burendag krijgen geen geld meer, maar wel een  'Burendag feestpakket'. 

Ook de gemeente Moerdijk helpt graag een handje. Zij heeft het fonds Moerdijk Leeft. Inwoners kunnen kosteloos materialen aanvragen voor activiteiten die bijdragen aan een prettige samenleving. Voor deelname aan Burendag hebben zich inmiddels inwoners van buurten in Klundert en Standdaarbuiten gemeld.      

Quote

Er zijn al weer veel initiatie­ven vanuit verschil­len­de wijken bij ons bekend

Woordvoerster gemeente Etten-Leur, Gemeente Etten-Leur

Inwoners, scholen, organisaties en ondernemers kunnen meedoen aan de Burendag in Etten-Leur, meldt deze gemeente op haar website. "Er zijn al weer veel initiatieven vanuit verschillende wijken bij ons bekend", zegt een woordvoerster van de gemeente. Etten-Leur roept op om vooral mee te doen: "Dat kan al door simpelweg een koffie-uurtje voor elkaar en buurtgenoten te organiseren."

De Landelijke Burendag is een initiatief van Douwe Egberts en het Oranje Fonds, ieder jaar op de 4e zaterdag in september. Het is een dag  waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt en elkaar ontmoeten.

Wie zelf iets wil organiseren en hulp nodig heeft van de gemeente, bijvoorbeeld om de activiteit te promoten, kan een mail sturen naar jessica.vansluijs@etten-leur.nl. Zij is de wijkmanager van Etten-Leur. Meer informatie is te vinden op de website www.burendag.nl.

Mosselmiddag

In en om Roosendaal zijn 22 initiatieven aangemeld, zoals een mosselmiddag en een bijeenkomst waarop buren samen gaan bewegen, beleven én genieten. In Bergen op Zoom gaan buurtbewoners samen knutselen en weer anderen organiseren een Oud-Hollandse spellenmiddag of een wijkfeest. In Halsteren (Rode Schouw) fleuren buren samen een pleintje en weer anderen houden een straatfeest.

In 2006 organiseerde Douwe Egberts de eerste editie van Burendag met 300.000 deelnemers. In 2008 sloot het Oranjefonds aan als mede-organisator. jaarlijks doen inmiddels meer dan een miljoen mensen mee. 

  1. Wie wint de Bruidsfoto Award 2019? Dit zijn de 4 West-Brabantse genomineerden
    PREMIUM

    Wie wint de Bruidsfoto Award 2019? Dit zijn de 4 West-Brabantse genomineer­den

    OOSTERHOUT/ZUNDERT/NOORDHOEK/KLUNDERT - Bruidsreportages altijd van hetzelfde laken een pak? In elk geval niet bij de vier West-Brabantse fotografen die genomineerd zijn voor de Bruidsfoto Award 2019. Dat zijn Arjan van der Plaat (The Wedding Story) uit Noordhoek, Malou Evers uit Zundert, Moniek van Gils uit Klundert en Eva Schweizer (Vintage Fotografie) uit Oosterhout. Bij elke trouwpartij proberen zij dat ene speciale moment te vangen. Aan de hand van zes trefwoorden vertellen zij hoe zij hun werk beleven.