Volledig scherm
KSE/BN DeStem debat. Lijsttrekkers kruisen de degens over criminaliteit, jongeren, veiligheid en het lokale referendum. Driehonderd leerlingen in de zaal! © Mariëtte den Engelse

Leerlingen van de KSE moeten even warmdraaien bij lijsttrekkersdebat

ETTEN-LEUR - Toen het over meer activiteiten voor de jongeren ging, mengden de leerlingen van de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur zich maandagmiddag nog niet in de discussie bij het door hun school en deze krant georganiseerde lijsttrekkersdebat. Zij lieten de acht deelnemende politieke partijen uitrazen over eerder gemaakte beloftes waarvan de afgelopen vier jaar lang niet alles is waargemaakt.

Misschien moesten de leerlingen bij dat eerste onderwerp nog even warm draaien en wennen aan de setting. Bij de drie volgende onderwerpen (criminele ondermijning, verkeersveiligheid en wel of geen lokaal referendum) werden ze losser en kwamen er vanuit de zaal regelmatig prikkelende opmerkingen richting de politiek.

Schuurfeest

De jongeren hadden toen al wel van Leefbaar Etten-Leur en het CDA de belofte op zak dat in navolging van andere omliggende plaatsen Etten-Leur zo langzamerhand ook rijp is voor een schuurfeest. Maar ook wijkverenigingen zouden in de beschikbare accommodaties veel meer kunnen betekenen voor de jeugd.

Toch schoven de politieke partijen ook een stukje verantwoording naar de jongeren zelf. Zij komen te weinig met nieuwe ideeën, terwijl de fracties niet te beroerd zijn een goed plan te ondersteunen.

Held

Aan het tegengaan van politieke ondermijning kan iedereen een steentje bijdragen door verantwoordelijke instanties bij misstanden tijdig te informeren. ,,Je bent een held als je belt. Wij moeten niet willen dat onze buurman een fortuin verdient aan rotzooien met drugs'', stelde Leefbaar Etten-Leur.

Met de opmerking van een leerling dat het door liquidaties alleen gevaarlijk is in Amsterdam, waren de politieke partijen het niet eens. ,,In deze regio hebben we ook een vet probleem'', doelde het CDA op recente schietpartijen in Breda en Roosendaal.

Onderzoek

Alle fracties waren het er mee eens dat er op het gebied van verkeersveiligheid nog veel is te verbeteren. Er loopt een onderzoek naar de tien gevaarlijkste punten in de gemeente die dan aangepakt moeten worden. Maar volgens een leerling van de KSE zijn daarmee de gevaren nog niet weg. Zij pleitte voor camera-toezicht waarmee strafbare feiten kunnen worden vastgelegd. ,,Je kunt van alles doen, auto's negeren regelmatig het rode licht'', merkte de leerling op.

Referendum

Een lokaal referendum zien de meeste fracties, afgezien van de hoge kosten, niet als hét instrument om met de burgers te communiceren. ,,Meestal weet toch bijna niemand waar het bij zo'n referendum nou precies over gaat'', merkte een leerling op. Hij vindt net als de fracties dat er voldoende andere momenten zijn om naar de burgers te luisteren.  

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement