Voorbereidingen voor het uitdelen van pakketten bij de Voedselbank Etten-Leur, foto uit 2017.
Volledig scherm
Voorbereidingen voor het uitdelen van pakketten bij de Voedselbank Etten-Leur, foto uit 2017. © Ramon Mangold/ Het Fotoburo

Lastige tijden voor Voedselbank Etten-Leur, andere initiatieven vullen voedselhulp aan

ETTEN-LEUR - De Voedselbank in Etten-Leur heeft haar ongeveer negentig klanten deze week weer van een voedselpakket voorzien. Een week eerder werd de verstrekking van pakketten noodgedwongen een keer overgeslagen. Of er ook de komende periode pakketten zijn, wordt per week bekeken, zegt voorzitter Marjan Verweij.

In de eerste week waarin de scholen in Nederland dicht moesten blijven, besloot ook de lokale voedselbank tijdelijk te sluiten. Om na te denken over een veilige manier om pakketten uit te delen, dus zonder onnodig contact tussen mensen. Maar óók omdat de toevoer van levensmiddelen stokte door hamstergedrag.

Dat laatste blijft een probleem, zegt Verweij. ,,Dat het deze week wel goed kwam met onze pakketten, was dankzij allerlei kunst- en vliegwerk. We hebben het gered dankzij een aantal fijne donaties, hulp van andere voedselbanken en het laatste restje eigen voorraad.”

Quote

Of we pakketten kunnen vullen, hangt mede af van het hamsterge­drag in de supermark­ten

Marjan Verweij, Voedselbank Etten-Leur

De komende tijd moet de Voedselbank voor Etten-Leur per week bekijken of en hoe ze de pakketten voor haar klanten gevuld krijgt. ,,Het zal er vanaf hangen hoe het zit met het hamstergedrag in de supermarkten en de voorraden van distributiecentra en supermarkten. Ook leunen we nu meer op onze contacten en ons eigen netwerk.”

Op de achtergrond spelen ook zorgen over de verdere ontwikkelingen in de verspreiding van het coronavirus. ,,Om door te kunnen gaan is het ook belangrijk dat onze vrijwilligers fit blijven en er geen strengere eisen komen, die het lastiger maken om pakketten uit te delen.”

Extra hulp, zo lang als nodig

Mede vanwege de knelpunten bij de voedselbank hebben andere hulpinitiatieven hun projecten tijdelijk opgeschaald. Zo is er de facebookgroep ‘Samen op de kleintjes letten’, die normaal elke week bescheiden pakketjes uitdeelt aan zo’n vijftig Etten-Leurse huishoudens met een smalle beurs. ,,Meestal gaat dat om brood en losse spulletjes”, zegt Brechtje Spaapen van de groep.

Nu zij zagen dat de voedselbank meer moeite moet doen om pakketten te vullen, heeft ‘Samen op de kleintjes letten’ de handen ineen geslagen met andere vrijwilligers om zelf meer uit te delen. 

Quote

Wij kunnen elke week 50 tot 100 pakketjes verstrek­ken, zo lang de situatie hierom vraagt

Brechtje Spaapen, Samen op de kleintjes letten

,,Wij bieden alleen het hoognodige: brood, soms wat houdbare levensmiddelen, deze week ook groente en fruit. We letten erop dat wij geen spullen ‘wegkapen’ die anders naar de voedselbank zouden gaan, en passen ons aanbod aan aan hun pakketten om ‘dubbels’ te voorkomen. Wij kunnen zo elke week vijftig tot honderd pakketten verstrekken, zo lang als de situatie hierom vraagt.”