Volledig scherm
© Thinkstock

Landelijke storing treft digitale gemeenteraadsvergadering Etten-Leur

UPDATEETTEN-LEUR - De digitale gemeenteraadsvergadering in Etten-Leur heeft te kampen met een storing. Er wordt druk aan gewerkt die te verhelpen, maar onduidelijk is of dat gaat lukken. 

Ook de eerste digitale raadsvergadering van de gemeente Geertruidenberg had vorige maand te kampen met flinke storingen. Het eerste half uur was de vergadering van de discussieraad nog goed te volgen, via de website van de gemeente en lokale omroep Slog.

Daarna volgden de storingen elkaar in snel tempo op en werd het onmogelijk de vergadering te bekijken en beluisteren.

Notubiz

In Etten-Leur wordt gesproken over ‘een technisch probleem bij de leverancier’. De storing zou ook in Raamsdonks veroorzaakt zijn door NotuBiz, een digitaal systeem waarop veel gemeentes zijn aangesloten. Notubiz levert onder meer beelden van de raadsvergaderingen. Er zou maandag sprake zijn van een landelijke storing. 

Quote

De vergade­ring gaat overigens gewoon door op dit moment

Koen Keesmaat, Woordvoerder gemeente Etten-Leur

De vergadering in Etten-Leur gaat overigens wel gewoon door op dit moment. Alleen is het niet mogelijk voor mensen om buiten de Microsoft Teams omgeving mee te kijken en luisteren. 

Quote

De wet vereist niet dat ‘De raad debatteert’ openbaar is. De raad besluit moet wél openbaar zijn

Koen Keesmaat, Woordvoerder gemeente Etten-Leur

Volgens de woordvoerder zijn de raadsleden er van op de hoogte dat ze voor de buitenwereld niet te volgen zijn en is het op grond van de wet niet noodzakelijk dat de raad in openbaarheid debatteert. 

Zodra er besluiten worden genomen, moet de vergadering wél openbaar zijn, zegt hij. Op dit moment is, zoals dat in Etten-Leur heet, ‘De raad debatteert’ aan de gang. Die vergadering wordt gevolgd door ‘De raad besluit.’

Verbinding

,,We doen er alles aan om verbinding met de buitenwacht tot stand te brengen", aldus een woordvoerder van de gemeente.

Mocht dat niet lukken, dan is de vergadering overigens op een later moment alsnog te beluisteren. Het debat wordt opgenomen.   

  1. ‘Heerlijk, het hooi is binnen’
    Boerenpraat

    ‘Heerlijk, het hooi is binnen’

    Nadat de eerste snede binnen is - dit is het eerste gras dat geoogst wordt in het voorjaar, vaak ook het beste gras - maak ik me op voor het winnen van hooi uit het natuurgebied. In dit gebied, grenzend aan de boerderij, wordt niet bemest en geen gebruikgemaakt van gewasbestrijdingsmiddelen. Extensief, ecologisch beheer, zoals dat heet. In verband met probleemonkruid, zoals ridderzuring en akkerdistel, mag ik er eerder maaien, zodat dit onkruid zich niet kan vermeerderen. Zo krijgen de planten geen kans om zaad te vormen.