Volledig scherm
Steeds meer gemeenten maken gebruik van led-verlichting in het wegdek om het oversteken bij zebrapaden en fietsoversteekplaatsen veiliger te maken. © Jaap Rozema

Lampjes moeten linke oversteek Lage Neerstraat veiliger maken

ETTEN-LEUR - De fietsoversteekplaats op de plek waar de Lage Neerstraat de Nachtegaal doorkruist blijft een knelpunt op het gebied van verkeersveiligheid. Het college van B en W van de gemeente Etten-Leur wil er nu led-verlichting aan laten brengen om de veiligheid te verbeteren.

De fractie van D66 kaartte de problemen op deze plek al in 2018 aan. ,,De raad heeft geld beschikbaar gesteld om de veiligheid te onderzoeken en dingen op te lossen”, zegt wethouder Kees van Aert. ,,In dat kader hebben we al eerder maatregelen genomen op deze plek. Zo hebben we bijvoorbeeld al groen op privéterrein lager laten snoeien

Remmen

Uit onderzoek in samenwerking met de politie en een adviesbureau bleek ook dat de onveiligheid meestal niet te wijten is aan verkeersdeelnemers zelf. Automobilisten remmen in de praktijk al af bij de fietsoversteekplaats en kijken in de regel goed om zich heen. Fietsers hebben er vaak meer haast. ,,Het blijft gewoon een plek waar langzaam en snel verkeer behoorlijk snel en soms onverwacht bij elkaar komen”, stelt Van Aert.

Lampjes

Daarom heeft de gemeente nu besloten led-verlichting aan te brengen bij de oversteekplaats, die aangaat als er fietsers in de buurt komen. Zo zien automobilisten beter wanneer ze fietsers kunnen verwachten. Het is nog onduidelijk of die lampjes worden weggewerkt in het wegdek of aangebracht op een verkeersbord.

Wanneer de verlichting precies wordt geïnstalleerd, hangt vooral af van de planning van de leverancier. ,,Het zou binnen een paar maanden moeten werken.”