Archieffoto: Joriene  Beks  van La Vie en Rose ( midden) is blij verras met de cheque van 1500 euro , die zij kreeg van Ruben de Ronde, ( links midden) voorzitter leerlingenraad van Prinsentuin College , verder op de foto jongeren die daar stage lopen en/of in een project zitten.
foto : Gerard van Offeren
Volledig scherm
Archieffoto: Joriene Beks van La Vie en Rose ( midden) is blij verras met de cheque van 1500 euro , die zij kreeg van Ruben de Ronde, ( links midden) voorzitter leerlingenraad van Prinsentuin College , verder op de foto jongeren die daar stage lopen en/of in een project zitten. foto : Gerard van Offeren

La Vie en Rose uit Etten-Leur verhuist naar Menmoerhoeve

ETTEN-LEUR - La Vie en Rose uit Etten-Leur verhuist komende maand naar recreatiebedrijf de Menmoerhoeve. Volgens Joriene Beks is haar stichting te groot geworden voor de oorspronkelijke plek, haar eigen Stal Beks. La Vie en Rose begeleidt jongeren met een ‘vlekje’, zoals ze het noemen, naar meer zelfvertrouwen en daardoor naar een startkwalificatie voor werk of een opleiding. 

“We begeleiden steeds meer jongeren, Stal Beks werd te klein”, zegt Beks. “Op de Menmoerhoeve zijn veel meer mogelijkheden, daar kunnen we echt doorgroeien. Wij hebben paarden, kippen en een paar geiten, maar op de Menmoerhoeve is veel meer diversiteit. Daar kunnen de jongeren aan de slag met verschillende dieren, en ze kunnen ervaring opdoen in de horeca, de kinderboerderij en de andere activiteiten. Dus de mogelijkheden zijn veel ruimer. De hoeve wil zelf ook heel graag investeren in de begeleiding van ‘onze’ jongeren. Ze hebben er al een van de medewerkers speciaal voor vrijgemaakt.”

Beks begeleidt jongeren vanaf 2008. La Vie en Rose startte in 2016. Beks: “Intussen begeleidden we 175 jongeren, dus je kunt wel stellen dat we uit de kinderschoenen zijn. Op de Menmoerhoeve kunnen we verder professionaliseren.” Beks zegt in haar project goed samen te werken met Curio Prinsentuin in Breda en Oudenbosch. “Daar dreigt relatief veel schooluitval, en wij werken preventief. Met onderwijsmanager Jack Teuns heb ik veel overleg. Hij ondersteunt ons werk op allerlei manieren. Zijn school ziet ook in dat de jongeren die wij begeleiden, gebaat zijn bij een goede samenwerking. 

Op de Menmoerhoeve kunnen zij nog beter dan bij Stal Beks ontdekken waar hun talenten liggen. Dat sterkt hun zelfvertrouwen. We gaan vanaf half februari ondervinden hoe de hoeve en onze stichting samen verder gaan. Eerst maar eens snuffelen en beleven, zoals ik het noem. Maar de intentie is zeker om hier de komende jaren de activiteiten van La Vie en Rose voort te zetten.”

De stichting van Joriene Beks is vorig jaar uitgeroepen tot Beste Leerbedrijf van Noord-Brabant en Nederland in de sector Voedsel, Groen en Gastvrijheid.