‘Kunnen uitkeringsgerechtigden Etten-Leur geen koffie schenken in wijkhuis?’
ETTEN-LEUR - Kunnen mensen met een uitkering of statushouders met een werkverplichting ingezet worden als vrijwilliger in buurthuizen? Dat is onderwerp van gesprek in de gemeente Etten-Leur. Een van de gesprekspartners is het Werkplein Hart van West Brabant.
Hélène SchenkBron:BNDeStem
Het bericht dat er geen extra geld is voor beheerstaken in de wijkhuizen, is hard aangekomen bij het Samenwerkingsplatform Etten-Leur. ,,Triest. We zetten ons niet voor onszelf in, maar voor de ouderen, die anders hun huis niet meer uitkomen.”
Triest. We zetten ons niet voor onszelf in, maar voor de ouderen, die anders hun huis niet meer uitkomen.
Platformvoorzitter Jaap Lucieer vreest zelfs dat wijkhuizen gesloten moeten worden of blijven omdat er onvoldoende mensen zijn voor het openen van de deur, het schenken van koffie of verplaatsen van tafels en stoelen voor en na activiteiten.
Voor beheer en onderhoud van de wijkhuizen (Praotuis, Drempel, Linde, De Gong en D’n Overkant), die jaarlijks zo’n 75.000 bezoekers trekken, wordt gebruik gemaakt van een poule van mensen van het WVS. Die poule telt nu 8,5 fte, terwijl er dat volgens het platform 21 moeten zijn.
Wij vinden dat het platform eerst moet kijken wat ze zelf kunnen, bijvoorbeeld het werven en opleiden van nieuwe vrijwilligers.
Koen Keesmaat, Woordvoerder gemeente Etten-Leur
De gemeente heeft laten weten dat de poule niet wordt uitgebreid met extra mensen van het WVS. ,,Wij vinden dat het platform eerst moet kijken wat ze zelf kunnen, bijvoorbeeld het werven en opleiden van nieuwe vrijwilligers", zegt Koen Keesmaat, woordvoerder van de gemeente.
Het komt allemaal terecht op steeds datzelfde clubje mensen.
Volgens voorzitter Jaap Lucieer van zowel de Seniorenraad als het Samenwerkingsplatform is het nou juist een probleem om ouderen bereid te vinden vrijwilligerswerk te doen en zijn veel ouderen daar om verschillende redenen ook niet toe in staat. ,,Het komt zodoende allemaal terecht op steeds datzelfde clubje mensen.”
Dus heeft hij voorgesteld om mensen met een uitkering of statushouders in te zetten. Die kunnen ook deuren openhouden, kopjes koffie inschenken, tafels verplaatsen en de boel een beetje schoon en opgeruimd houden, is de gedachte.
Voor statushouders is een nieuwe wet in voorbereiding. Die gaat juli volgend jaar in en dan moet ie nog ingeregeld worden.
Koen Keesmaat, Woordvoerder gemeente Etten-Leur
Voor statushouders is een nieuwe wet in voorbereiding. Die gaat juli volgend jaar in. Dan moet de wet nog ‘ingeregeld worden', zegt de gemeentewoordvoerder, dus er gaat nog wel wat tijd overheen voor die ingezet kunnen worden in een van de wijkhuizen.
Of we daar uitkeringsgerechtigden voor kunnen inzetten? Dat zijn we aan het bespreken.
Woordvoerster Werkplein Hart van West Brabant
En mensen met een uitkering? Kan de kaartenbak van het Werkplein uitkomst bieden? Dat is volgens een woordvoerster onderwerp van onderzoek en gesprek. Woordvoerder Keesmaat: ,,Dat is iets wat niet zomaar kan. Je moet weten wie dat dan zouden zijn, wat dat gaat kosten, daar komt administratie bij. Dat zijn zaken die we gaan bespreken.”
Onze aandacht gaat eerst uit naar het herstarten van activiteiten, projecten en organisaties. Daarna komt er ruimte voor lopende zaken.
Gemeente in een brief aan het Samenwerkingsverband Etten-Leur
De aandacht gaat eerst nog uit naar de gevolgen van corona. Daarna is er weer tijd voor ‘lopende zagen.’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.