Volledig scherm
Het werk van Theo Forrer in de Sint Petruskerk in Leur: de dood van Christus. © Herbert Kats

KSE scholieren krijgen kruisweg voorgesteld in lege Petruskerk op de Leur, met Forrer als inspiratie

ETTEN-LEUR - Ga er maar eens aan staan: op een koude maandagochtend krijg je als havo 4-scholier de lijdensweg van Jesus voorgeschoteld in een vrijwel lege kerk. Een mooie kerk, dat wel. Want dat ís de Sint Petrus in Leur. Maar dan nog is er het contrast tussen de gangbare, geromantiseerde voorstelling van een kruisweg en de harde weergave van Theo Forrer.

,,Hoe kún je van zoiets vreselijks een mooi schilderij van maken?’’, illustreert docent/kunstenaar Wil Borm de eigenzinnige visie van de in 2004 overleden Forrer voor zo’n veertig ademloos luisterende KSE’ers.

Kruisweg
De delegatie is in de Petruskerk om Forrers kruisweg met eigen ogen te zien. ,,Velen vonden de zestien schilderijen lelijk toen ze in de Heilig Hartkerk hing, maar dit is toch veel minder saai?”, beargumenteert Borm. ‘Een gevoelsuiting’ van een man die zelf de gruwelen van de oorlog overleefde maar toch een positief mens bleef.

Het werk van Forrer staat centraal tijdens het multiculturele spektakel Passion2Gether 2017 dat rond Pasen in het voormalige Praxisgebouw wordt opgevoerd. Op grote kartonnen frames voegen 36 havisten daar hun interpretatie aan toe. ,,Ik had niet echt een idee’’, bekent Mike Vervoort (16). Het ruwe expressionisme van Forrer maakt zichtbaar indruk. De scholieren nemen de uitleg van Wil Borm in zich op, nadat ze een rondgang langs de klassieke kruisweg hebben gemaakt die de Sint Petrus siert. 'Mooi', zoals de kerkvorsten het in die tijd wilden.

Indringend
Voor de gelegenheid zijn de zestien werken die de door de oorlog getekende kijk van Forrer weergeven uit de berging gehaald. Enkele forse stukken op triplex, grof uitgevoerd zoals bij het expressionisme past, heeft Borm uitgelegd. In werkelijkheid veel indringender dan de scholieren hadden gedacht, geeft Quincy Lindeborg (16) aan. Samen met Mike gaat ze proberen Forrers voorstelling van de veroordeling van Christus naar de huidige tijd te vertalen. ,,We denken aan een beetje Amerikaanse rechtbank, met van die oranje overalls en handboeien.’’ Terug op school hebben ze nog tot eind maart om het te maken..

De KSE’ers weten op voorhand dat hun kunstwerken in de catalogus van Passion2gether komen. ,,Of ik ooit al eens iets tentoongesteld heb?’’, herhaalt Quincy lachend. ,,Nee, behalve ooit op onze koelkast.’’

Meer info: art2gether.nl

Volledig scherm
Wil Borm geeft jonge KSE'ers uitleg over hoe Forrer de kruisweg zag. © Herbert Kats
Volledig scherm
Wilma Borm geeft KSE'ers geeft op de zolder van de Leurse Petruskerk uitleg over het werk van Theo Forrer, als inspiratie voor het evenement Passion2Gether. Foto Peter van Trijen / Pix4Profs
Volledig scherm
Wil Borm geeft jonge KSE'ers uitleg over hoe Forrer de kruisweg zag. © Herbert Kats