Volledig scherm
Temidden van de vele trendy nieuwkomers profiteren ook 'ouderwetse' kringloopwinkels van de enorme populariteit van tweedehandsspulletjes. foto Jan Stads/pix4profs

Kringloop is steeds meer big business

ETTEN-LEUR - Achterin de Kringloper in Etten-Leur is een hippe hoek gestyled met spulletjes uit de jaren zeventig. Verzamelaars zijn dol op de bruine, groene en oranje woonaccessoires die iedereen na de jaren tachtig juist foeilelijk vond. "Sommigen komen hier wel drie keer in de week", zegt teamleider Jan van Loenhout. "Wij zijn misschien wel de drukste winkel van Etten-Leur. Wekelijks komen hier 1.500 mensen. En die komen uit alle lagen van de bevolking."

Dat beaamt Leonie Reinders, directeur van Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN). "Ook mensen met een flinke portemonnee stappen steeds vaker onze winkels binnen. In totaal hadden we vorig jaar tien miljoen klanten en boekten we een omzetstijging van 7 procent. In welke winkelbranche, de internetshops uitgezonderd, zie je dat nog?"

Kringloopwinkels en tweedehandszaken schieten als paddenstoelen uit de grond. Waren het vroeger morsige winkeltjes voor mensen met een kleine beurs, tegenwoordig zijn het verzorgde winkels met een gelikte presentatie. Cijfers van BKN tonen aan dat de tweedehandswinkels vorig jaar goed waren voor een omzet van naar schatting 80 miljoen euro.

Hipsters
De winkels trekken prijsbewuste koopjesjagers, maar ook mensen die op zoek zijn naar authentieke spullen. Dat merkt ook Jeroen Geurts van Stichting Emmaus in Langeweg. "Er is denk ik wel een omslagpunt geweest. Waarom zou je een nieuwe bank kopen als je ook een perfecte gebruikte kunt krijgen? Aan de andere kant komen hier ook de hipsters uit Rotterdam die op zoek zijn naar trendy spulletjes."

De Kringloper in Etten-Leur bestaat al sinds 1984. De overkoepelende stichting heeft vestigingen in Roosendaal, Bergen op Zoom, Steenbergen en Etten-Leur. "We zijn inderdaad steeds meer aandacht aan de presentatie gaan besteden, maar dat betekent dat we goed moeten voorsorteren. Zo zijn we nu al druk met de voorbereidingen om de winkel straks in kerstsfeer te brengen", vertelt Van Loenhout.

Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Nieuws via WhatsApp ontvangen of ons volgen op Facebook? Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.