Koffiedrab bij het gft, schoenen bij het textiel: afvalcoach maakt Etten-Leurenaren ‘afvalwijs’
ETTEN-LEUR - Speciale afvalcoaches moeten Etten-Leurenaren vanaf 2022 helpen om minder weg te gooien en het afval dat overblijft beter te scheiden. De coaches moeten mensen in de wijken concrete tips en adviezen geven, zoals dat in buurgemeente Breda al langer gebeurt.
Etten-Leur werkt al ruim een jaar samen met Breda voor de lokale afvalinzameling en -scheiding; de komst van de afvalcoaches is een volgende stap in die bestaande samenwerking. Hoeveel coaches straks echt aan de slag gaan in Etten-Leur is nog onduidelijk. Dat wordt nog ‘naar behoefte bepaald’, meldt een woordvoerster van de gemeente.
,,Afvalcoaches gaan iedere dag op pad om inwoners tips en adviezen te geven om bewuster met hun afval om te gaan”, meldt zij. De komst van deze ‘afvalhulp’ past bij de inspanningen om de doelstellingen uit de zogeheten VANG te halen (de landelijke doelstelling Van Afval Naar Grondstof). Dat plan omvat ambitieuze doelstellingen om de hoeveelheid afval in Nederland terug te dringen.
In 2020 zakte Etten-Leur onder de 100 kilo restafval per inwoner; in 2025 moet dat minder dan 30 kilo per inwoner zijn
Zo was het doel om in 2020 niet meer dan 100 kilo restafval per inwoner in te zamelen; dat doel heeft Etten-Leur trouwens gehaald. Maar al in 2025 moet dat nog veel verder zijn teruggebracht naar maximaal 30 kilo restafval per inwoner. De afvalcoaches zijn één van de middelen die de gemeente in wil zetten om ook die zeer grote stap te realiseren.
De coaches vormen een aanvulling op de folders en online informatie die inwoners al langer informeren over betere afvalscheiding. In Breda spreken de afvalcoaches met onder meer woningbouwcorporaties, huismeesters en verenigingen van eigenaren om concrete adviezen te geven waarmee de bewoners van bijvoorbeeld een flat hun afvalproductie kunnen verminderen.
Iedereen blij
Als het lukt om flink te snijden in de hoeveelheid restafval hebben bewoners daar zelf ook voordeel van. Een gemeente moet betalen voor het verwerken van restafval, maar kan juist geld verdienen aan de verkoop van goed gescheiden afval als papier en textiel. Bij een betere scheiding gaan de kosten voor de afvalverwerking dus omlaag. En omdat gemeentes die kosten aan inwoners doorberekenen in de afvalstoffenheffing, betalen die bij een betere scheiding uiteindelijk minder belasting.
Restafval verminderen kan bijvoorbeeld door mensen beter te informeren over welk afval in welke bak mag. Zo weten veel mensen niet dat afgedragen schoenen ook in een textielcontainer mogen, en dus niet bij het restafval hoeven. Of dat koffiedik in de gft-bak kan.
Meer lezen over minder afval?
Verslaggeefster Maartje Huijben probeerde een tijdje geleden een maand zonder plastic afval te leven. Hoe haar dat verging, lees je hier.
Of lees het verhaal over deze Bredase, die haar eigen tandpasta en schoonmaakmiddelen maakt om zo min mogelijk verpakkingen te hoeven kopen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Duurder tijdens levertijd: prijzen nieuwe auto’s blijven maar stijgen
Nieuwe auto’s zijn de afgelopen maanden rap duurder geworden, meldt dataleverancier Autotelex. Prijsverhogingen van vijf of zelfs tien procent zijn geen uitzondering en kunnen ook plaatsvinden ná het tekenen van het koopcontract. -
PREMIUM
Waarom je wel en niet je huis zou moeten verhuren
Je kunt er een aardige bijverdienste aan hebben, maar het idee dat er vreemden in je bed slapen is voor jou misschien een stap te ver. De voors en tegens van je huis verhuren. -
PREMIUMCOLUMN
Meteen het profgevoel, op zo’n Vlaams voetbalveld
Amateurvoetbal is een relatief begrip. Soms wordt er wel degelijk verdiend. Met name bij onze zuiderburen, zoals blijkt uit een reportage van BN DeStem. Vlaamse clubs hebben grote zakken zwart geld over voor talentvolle Nederlanders. -
Energierekening
Ferdi: 'We hebben geen afwasmachine. Echt, klinkt raar hè? Ik zou niet weten waarom’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ferdi Verberk (57) uit Sint Anthonis. -
In de spellentent van Jeugdland heb je altijd lol. Vooral als er toernooien of wedstrijden zijn
ETTEN-LEUR - BN DeStem neemt tijdens Jeugdland in Etten-Leur elke week een kijkje in een andere hoek van het terrein. Vandaag: de spellentent.
-
PREMIUMZomerserie
Het te dikke jongetje dat nooit werd gekozen bij voetbal, is nu mede-eigenaar van fitclub Etten-Leur
ETTEN-LEUR - Hij was 17, te dik en onzeker. Een ‘clown’ die alles weg lachte om zijn ware gevoel te verbergen. Tot het roer resoluut om ging. Nu, zes jaar later, heeft Bilal Ourahou een ‘fitclub’. -
PREMIUM
Wijnboeren blij met deze droge, hete zomer, maar ‘laatste zes weken zijn cruciaal’
OSSENDRECHT - Er is een branche die niet maalt om hitte en droogte: dat zijn de wijnboeren. Druivenplanten hebben namelijk zulke lange wortels dat je ze nooit hoeft te beregenen, de wortels reiken zeker een meter of vijf diep. Maar dat het een superopbrengst wordt, dat staat nog niet vast. West-Brabantse wijnboeren houden nog een slag om de arm. -
PREMIUM
Gemeenten niet scheutig met woningen voor statushouders: ‘We willen wel, maar huizen zijn er niet’
De meeste gemeenten in West-Brabant bieden veel minder statushouders een woning aan dan door de provincie is opgedragen. Van de zestien gemeenten voldeden er in de eerste zes maanden van dit jaar maar vijf aan hun taak.