Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Knieval Etten-Leurs college om glasvezel binnen te slepen

ETTEN-LEUR - In een nieuwe poging glasvezel binnen te harken voor het Etten-Leurse buitengebied doet het college van B en W een belangrijke concessie. Het is bereid de minimale graafdiepte van 60 centimeter (op die diepte worden de kabels in het buitengebied gelegd) los te laten en te verlagen naar 40 centimeter.

Volgens wethouder Martin van der Bijl is hiermee ‘een heikel punt’ in de lopende onderhandelingen met een marktpartij, die de glasvezel wil aanleggen, weggenomen.

Partijen maken zich zorgen

De wethouder neemt met deze toezegging een motie over van CDA, D66, GroenLinks, Ons Etten-Leur, Leefbaar Etten-Leur en de VVD die eerder deze week tijdens de raadsvergadering is ingediend. Deze partijen maken zich zorgen over het feit dat de aanleg van snel internet keer op keer vertraging oploopt. 

Etten-Leur trekt al geruime tijd samen op met Breda, Moerdijk, Roosendaal en Zundert om gemeenschappelijk glasvezel aan te leggen in het buitengebied. Onlangs liepen de onderhandelingen met een marktpartij stuk omdat het bedrijf exclusiviteit afdwong. Aan de eis kunnen de gemeenten niet voldoen omdat de wet dat niet toestaat.

‘Snel internet is levensbehoefte’

Quote

Voor veel burgers zijn snelle internet­ver­bin­din­gen een eerste levensbe­hoef­te geworden

Mariette Nooijens, CDA

Van der Bijl maakte vorige week duidelijk dat er nu met een andere partij gesprekken worden gevoerd. En daarbij vormt de minimale graafdiepte een obstakel. Reden voor een flink deel van de gemeenteraad met een motie te komen om dit punt weg te nemen. ,,Het wordt hoog tijd dat het ervan komt”, zegt CDA-raadslid Mariette Nooijens namens de indieners. ,,Voor veel burgers zijn snelle internetverbindingen een eerste levensbehoefte geworden.” 

Van der Bijl is het daarmee eens, reden dat hij de motie namens het college van B en W omarmt. Hans Wierema (PvdA) is er minder gelukkig mee. Hij vreest dat de gemeente zijn onderhandelingspositie ondermijnt en al bij voorbaat iets weggeeft.