René Vermunt heeft een veeteeltbedrijf in de polder tussen Etten-Leur en Zevenbergen.
Volledig scherm
René Vermunt heeft een veeteeltbedrijf in de polder tussen Etten-Leur en Zevenbergen. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

‘Kie-wi, kie-wi, klinkt het boven de akker van de buurman’

BoerenpraatAl lopend op het erf hoor ik opeens: kie-wi, kie-wi. Een glimlach verschijnt op mijn gezicht. Ik ga kijken waar het geluid vandaan komt. En jawel, boven de akker van de buurman, druk bezig met acrobatische vluchten, de kievit. 

De vogel roept zijn eigen naam zo hard om te laten horen: 'Ik, de kievit, ben er weer.' Herkenbaar met een puntige kuif en zijn zwart-witte kleed. Met z'n tweeën zijn ze. Ze vliegen omhoog en omlaag, naar links en naar rechts. Wat een acrobaten zijn het en wat een energie stralen ze uit. Zelfs de boer krijgt er energie van.

René Vermunt.
Volledig scherm
René Vermunt. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Toch moet ik nog even geduld hebben met de voorjaarswerkzaamheden. Na weken van regen zijn de weilanden zompig en drassig. Het land is nog niet goed berijdbaar om te bemesten met de mestinjecteur. De kieviten hebben dat geduld blijkbaar niet. De tijd is aangebroken om een nestje te maken en eieren te leggen. Het nestje stelt overigens niet veel voor, een kuiltje en een paar strootjes is blijkbaar genoeg voor vier eieren.

Quote

De kuikens lopen over het land en een grote buizerd heeft ze in de gaten

René Vermunt

Tijdens de broedtijd, die ongeveer vier weken duurt, vinden meestal de landwerkzaamheden plaats. Om deze nesten te beschermen tijdens de werkzaamheden, krijg ik hulp van de weidevogelvereniging. Vrijwilligers sporen de nesten op en leggen ze vast op een plattegrond van de boerderij. Als er dan werkzaamheden plaatsvinden, plaatst een vrijwilliger twee stokken in de rijrichting, één 2 meter voor het nest en één 2 meter na het nest. Zo is het voor de boer duidelijk waar het nest ligt en kan hij die ontwijken bij de landwerkzaamheden.

Een enkele keer is het noodzakelijk om het nest, met de eieren, even in een mandje te doen. Na een paar minuten leggen we ze voorzichtig weer terug. Als je dan vervolgens in de trekker stapt en verdergaat met het landwerk, komt het vrouwtje spoedig terug om verder te gaan met haar taak, het uitbroeden van de eieren.

KIE-WI, KIE-WI!! Het klinkt ineens luider deze keer. De kuikens lopen over het land en een grote buizerd heeft ze in de gaten. Een heus gevecht, zo fel gaan de kieviten de indringer te lijf. Wat een schouwspel.

Zoals bij ieder bedrijf, vinden de werkzaamheden op de boerderij snel en efficiënt plaats. Het is dan mooi en dankbaar werk, om samen met de weidevogelbescherming, een bijdrage te leveren aan de biodiversiteit.

René Vermunt