Volledig scherm
De kerncentrale bij Doel. © Guido van der Heijden

Kerncentrales baren ook D66 zorgen: 'Etten-leur moet wakker worden'

ETTEN-LEUR - D66 Etten-leur maakt zich zorgen over de veiligheid van Etten-Leurenaren als er iets misgaat bij de kerncentrales in Doel of Borssele. De partij vraagt het college de bevolking goed in te lichten over de risico's.

Ook wil de fractie dat het college zich aansluit bij Bergen op Zoom die volgens D66 juridische procedures voorbereidt tegen de kerncentrale van Doel.

"Er zijn nogal wat problemen geweest bij de kerncentrales, zeker bij die in Doel. En dat lijkt allemaal ver weg, maar dat is het niet. Hemelsbreed is Doel maar 37 kilometer van Etten-leur verwijderd en Borssele 65 kilometer", stelt D66-raadslid Peter Mul. Etten-Leur ligt daarmee niet in de primaire veiligheidszone van de kerncentrales. "Maar een calamiteit bij een van de centrales kan wel degelijk rampzalige gevolgen hebben voor onze inwoners."

D66 wil dat de gemeente de vinger aan de pols houdt en heeft een reeks vragen op papier gezet. Zo wil de fractie weten hoe het college zich laat voorlichten over de veiligheidssituatie bij de centrales. En belangrijker nog, hoe het college de juistheid van de informatie controleert. Ook wil D66 weten of Etten-Leur voorbereid is op een algehele evacuatie en of er ook rampenoefeningen zijn gericht op kernrampen.

"De kerncentrales zijn een hot item. Etten-Leur moet wakker worden", meent Mul.