Volledig scherm
Omdat meerdere provincies plannen zouden hebben om verwilderde zwerfkatten af te schieten en de gevolgen voor de gewone huiskat wordt gevreesd, houdt de stichting zwerfkatten Nederland een onderzoek onder bezitters van huiskatten. © Tamara Reijers

Kat beschoten? Meld het voor onderzoek

ETTEN-LEUR - De Stichting Zwerfkatten Nederland doet onderzoek naar bejaagde huiskatten. Ze roept eigenaars van beschoten of doodgeschoten katten op zich te melden.

Volgens Carien Radstake van de stichting zijn er in meerdere provincies plannen om verwilderde zwerfkatten af te schieten.  Jagers zouden het verschil wel kunnen zien tussen een verwilderde kat en een huiskat, maar zwerfkattenorganisaties geven aan dat dat moeilijk is, met als gevolg dat ook een gewone huiskat die een ommetje maakt door een jager geraakt of afgeschoten kan worden. 

Daarom roept de stichting nu mensen op die de laatste drie jaar hun kat beschoten terug hebben gevonden. Ook vraagt ze mensen melding te doen als hun gechipte kat sinds 2015 vermist is nadat er in de omgeving gejaagd is. “We onderzoeken per provincie wat de ervaringen van huiskattenbezitters is", zegt Radstake. 

Het onderzoek is breed uitgezet naar onder meer dierenartsen en dierenorganisaties. De tips met datum (in ieder geval maand en jaar van vermissing of beschieting) kunnen naar info@stichtingzwerfkattennederland.nl.     

  1. Filmavond IVN Etten-Leur over natuurgebieden

    Filmavond IVN Et­ten-Leur over natuurge­bie­den

    ETTEN-LEUR - Donderdag 28 november houdt IVN Etten-Leur een filmavond met twee films over natuurgebieden in Brabant. De maker van de films is Mark Kapteijns, boswachter en terreinmedewerker van Brabants Landschap. Kapteijns werkt ook twee dagen in de week als natuurcineast om voor Brabants Landschap de flora en fauna in de provincie vast te leggen. De filmmaker won de afgelopen jaren veel nationale en internationale prijzen voor zijn werk. De films die donderdag worden vertoond, zijn recent.