Volledig scherm
Jacqueline Baselier met haar 3D-geprinte beeld. © Pix4Profs/Peter van Trijen

Jacqueline uit Etten-Leur maakte replica van gestolen 17e-eeuws beeld

ETTEN-LEUR - Kunstenares Jacqueline Baselier kreeg een wel heel bijzondere opdracht toebedeeld. Haar werd gevraagd een replica te maken van een beeld dat in 2004 uit de Abdij van Vlierbeek in het Vlaamse Leuven is gestolen. 

Na vijftig uur werk is het haar gelukt en staat er, nu nog in de keuken van haar woning in Etten-Leur, een replica van het 17e-eeuwse beeld. Niet van eikenhout gemaakt zoals het origineel, maar van schuimachtig plastic en geprint door een 3D-printer.

Tekst gaat verder onder video

Digitale bal klei

,,Met behulp van foto’s van voor-, zij- en achteraanzicht heb ik met een designprogramma het beeld digitaal geboetseerd”, zegt Baselier. ,,Dat werkt hetzelfde als traditioneel beeldhouwen. Het programma waar ik mee werk, ZBrush, opent met een bal waar je zelf een figuur uit moet maken. Het voordeel is dat je met digitaal beeldhouwen niet zoveel rotzooi hebt als van echte klei. En je kan nauwkeurig werken.”

Tekst gaat verder onder foto

Nadat de kunstenares het digitale standbeeld tot in de puntjes perfectioneerde, is het geheel in drie stukken geprint door een 3D-printer. ,,Door het in verschillende delen te printen die je later tot een geheel samenvoegt, krijg je een mooier eindresultaat.” Het geprinte kerkbeeld is zo’n 80 centimeter hoog en weegt nog geen vijf kilo.

Kitscherig

Hoewel Baselier het kunstwerk het mooist vond toen het nog maagdelijk wit was, werd haar gevraagd om het beeld in de originele kleuren te verven. ,,Als ik heel eerlijk ben, vind ik het zelf een beetje kitscherig geworden. Daarom ga ik er nog met een airbrush en misschien zelfs een licht schuurpapiertje overheen, zodat het wat ouder lijkt.”

Tekst gaat verder onder foto

Processie

Baselier presenteert het beeld morgen op Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart aan de abdij. Tijdens de viering van de feestdag wordt het gewijd, waarna men met het beeld in processie naar het kapelletje gaat voor de plechtige inhuldiging. In de kapel komt het achter een glazen plaat te staan, om te voorkomen dat ook de replica wordt gestolen.