Volledig scherm
Vrijwilligers Antoon Lambregts, Jos de Ceuster, Anouska, Jelina, Marian van Rijckevorsel en Hilvert Boelmans in de Samentuin van Gogh op de hoek Anna van Bergenlaan/Lambertusstraat in Etten-Leur. Omdat het Oderkerkpark wordt heringericht, verdwijnt de tuin misschien en dat betreuren ze. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Is er nog wel een plek voor Samentuin Van Gogh in Etten-Leur?

ETTEN-LEUR - De schrik sloeg Hilvert Boelmans om het hart bij het zien van de toekomstscenario’s van het Oderkerkpark in Etten-Leur. Is er nog wel een plek voor Samentuin Van Gogh waar hij vrijwilliger is? 

In de kapel aan het Oderkerkpark was deze week een expositie te zien over de toekomst van het park. Verschillende toekomstscenario’s werden gepresenteerd met het achterliggende idee om het park aantrekkelijker en gebruiksvriendelijker te maken voor de bewoners. 

‘Zwaar teleurgesteld’

Helaas zag Boelmans het idee en de plannen die hij een half jaar geleden tijdens de inspraakavond van de gemeente op tafel had gelegd, niet terug in de toekomstscenario's. ,,Ja, je zou kunnen zeggen dat ik zwaar teleurgesteld ben", reageert Boelmans. 

De Samentuin van Gogh, gevestigd op de hoek van de Anna van Bergenlaan en Lambertustraat, is een tuin waarin mensen samen ecologisch tuinieren. In verband met de nieuwbouwplannen van Amarant, eigenaar van de grond, moet de tuin verkassen. De enige optie voor bestaansrecht is volgens Boelmans een plek in het Oderkerkpark. ,,Als wij uit de wijk moeten, is het over en uit voor de tuin”, meent hij stellig. 

Quote

Als wij uit de wijk moeten, is het over en uit voor de tuin

Hilvert Boelmans, vrijwilliger

Belang van kennisoverdracht

De tuin wordt op ecologische wijze beheerd door een groep van zeven vrijwilligers die middels een samenwerkingsverband met de nabij gelegen Vincent van Goghschool hun kennis overbrengen op de leerlingen van de school. ,,Het is zo belangrijk om onze kennis op de jeugd over te brengen. Zij hebben er geen idee van dat aan het groen dat boven de grond uitsteekt onder de grond de worteltjes groeien.” 

Ook het sociale aspect van de tuin speelt een grote rol. Buurtbewoners uit de wijk Centrum Oost die regelmatig een bezoekje aan de tuin brengen geven aan dat zij elkaar nooit hadden leren kennen als de tuin er niet geweest was. ,,Onze plannen liggen al klaar. Hopelijk vallen deze in goede aarde bij de organisatie.”

 1. Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

  Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

  Podcasts zijn het helemaal. Ooit bedacht om bestanden op te nemen in RSS-feeds, nu niet meer weg te denken uit het medialandschap. Ze gaan over nieuws, sport, kunst&cultuur, levensvragen en zelfs tieten. Over elk denkbaar onderwerp is wel een podcast te vinden. Om je wegwijs te maken door de vele gesprekken en het oeverloze geouwehoer, hebben we een geheel willekeurige lijst gemaakt met podcasts die een link hebben met Brabant. Aanvullingen zijn welkom via dit e-mailadres.
 2. Ik ben echt klaar met dit kabinet
  Geef uw mening

  Ik ben echt klaar met dit kabinet

  Als alles volgens planning verloopt, gaan we in Nederland in maart 2021 weer naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dat duurt dus nog bijna anderhalf jaar. Ondertussen is wel duidelijk geworden dat heel wat mensen in dit land ontevreden zijn, boos ook. Het huidige kabinet, Rutte III, lijkt vandaag de dag vooral druk met brandjes blussen, van woedende boeren tot boze docenten. Wordt het niet tijd voor een frisse wind? Of moet kabinet Rutte III de vier jaar vol maken?