Vrijwilligers Antoon Lambregts, Jos de Ceuster, Anouska, Jelina, Marian van Rijckevorsel en Hilvert Boelmans in de Samentuin van Gogh op de hoek Anna van Bergenlaan/Lambertusstraat in Etten-Leur. Omdat het Oderkerkpark wordt heringericht, verdwijnt de tuin misschien en dat betreuren ze.
Volledig scherm
Vrijwilligers Antoon Lambregts, Jos de Ceuster, Anouska, Jelina, Marian van Rijckevorsel en Hilvert Boelmans in de Samentuin van Gogh op de hoek Anna van Bergenlaan/Lambertusstraat in Etten-Leur. Omdat het Oderkerkpark wordt heringericht, verdwijnt de tuin misschien en dat betreuren ze. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Is er nog wel een plek voor Samentuin Van Gogh in Etten-Leur?

ETTEN-LEUR - De schrik sloeg Hilvert Boelmans om het hart bij het zien van de toekomstscenario’s van het Oderkerkpark in Etten-Leur. Is er nog wel een plek voor Samentuin Van Gogh waar hij vrijwilliger is? 

In de kapel aan het Oderkerkpark was deze week een expositie te zien over de toekomst van het park. Verschillende toekomstscenario’s werden gepresenteerd met het achterliggende idee om het park aantrekkelijker en gebruiksvriendelijker te maken voor de bewoners. 

‘Zwaar teleurgesteld’

Helaas zag Boelmans het idee en de plannen die hij een half jaar geleden tijdens de inspraakavond van de gemeente op tafel had gelegd, niet terug in de toekomstscenario's. ,,Ja, je zou kunnen zeggen dat ik zwaar teleurgesteld ben", reageert Boelmans. 

De Samentuin van Gogh, gevestigd op de hoek van de Anna van Bergenlaan en Lambertustraat, is een tuin waarin mensen samen ecologisch tuinieren. In verband met de nieuwbouwplannen van Amarant, eigenaar van de grond, moet de tuin verkassen. De enige optie voor bestaansrecht is volgens Boelmans een plek in het Oderkerkpark. ,,Als wij uit de wijk moeten, is het over en uit voor de tuin”, meent hij stellig. 

Quote

Als wij uit de wijk moeten, is het over en uit voor de tuin

Hilvert Boelmans, vrijwilliger

Belang van kennisoverdracht

De tuin wordt op ecologische wijze beheerd door een groep van zeven vrijwilligers die middels een samenwerkingsverband met de nabij gelegen Vincent van Goghschool hun kennis overbrengen op de leerlingen van de school. ,,Het is zo belangrijk om onze kennis op de jeugd over te brengen. Zij hebben er geen idee van dat aan het groen dat boven de grond uitsteekt onder de grond de worteltjes groeien.” 

Ook het sociale aspect van de tuin speelt een grote rol. Buurtbewoners uit de wijk Centrum Oost die regelmatig een bezoekje aan de tuin brengen geven aan dat zij elkaar nooit hadden leren kennen als de tuin er niet geweest was. ,,Onze plannen liggen al klaar. Hopelijk vallen deze in goede aarde bij de organisatie.”

  1. Lezersbrief van Jacqueline uit Etten-Leur over Brabantse Mien en Henk ontketent storm

    Lezers­brief van Jacqueline uit Et­ten-Leur over Brabantse Mien en Henk ontketent storm

    Jacqueline Klaassen uit Etten-Leur stuurde een brief naar aanleiding van het artikel over het echtpaar Mien en Henk Van Lith dat overleed aan de gevolgen van het coronavirus. Haar brief ontketende een storm aan reacties. Uiteenlopend van verontwaardiging tot lezers die het met haar eens zijn. Het AD heeft alle brieven van de afgelopen week verzameld. Inclusief die van Jacqueline Klaassen, die aan het einde nog één reactie geeft op de ingezonden brieven.