In het ziekenhuis door een scootmobiel: ‘Ik roep al jaren dat die dingen levensgevaarlijk zijn!’

ETTEN-LEUR - Hij werd aangereden in een supermarkt. In zijn elektrische rolstoel, door een scootmobiel. De dader ging ervandoor. Hoeveel pech kun je hebben? 

Veel pech. Blijkt uit het verhaal van Gert-Jan Jonker uit Etten-Leur. ,,Ik deed mijn boodschappen in de Jumbo aan de Geerkade en stond te kletsen bij het koffiezetapparaat. Plotseling komt er iemand vanaf de kassa met zijn scootmobiel in volle vaart op me af gereden. Hij knalde tegen mijn rolstoel aan, vloekte en reed er zonder iets te vragen vandoor", zegt de Etten-Leurenaar. 

Gert-Jan Jonker zit in een elektrische rolstoel en is vorige week aangereden door iemand in een scootmobiel. De veroorzaker reed door. Meneer Jonker pleit nu voor een verlaging van de maximale snelheid van scootmobielen.
Volledig scherm
Gert-Jan Jonker zit in een elektrische rolstoel en is vorige week aangereden door iemand in een scootmobiel. De veroorzaker reed door. Meneer Jonker pleit nu voor een verlaging van de maximale snelheid van scootmobielen. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Ziekenhuis

Het rechter achterwiel, de linker voorband en de accubak van zijn elektrische rolstoel moeten vervangen worden. Jonker zelf lag vorige week vier dagen in het ziekenhuis en wacht nu op zijn eerste afspraak voor revalidatietherapie.

Quote

In het ziekenhuis bleek dat er een zenuw in mijn rug beschadigd is

Gert-Jan Jonker, Slachtoffer

Het slachtoffer zelf en een drietal getuigen waren te verbouwereerd om achter de man in de scootmobiel aan te gaan. ,,Ik voelde wel wat pijn in mijn onderrug, maar ben gewoon naar huis gereden. Daar wilde ik gaan staan om naar mijn handbewogen rolstoel over te stappen, maar ik zakte direct door m'n benen.”  Jonker belde de politie om aangifte te doen en werd met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Daar bleek dat er een zenuw in zijn rug beschadigd is. 

Pleidooi

Hoewel hij zelf nog flink in de kreukels ligt, voert Jonker nu actie voor een strengere wet- en regelgeving voor scootmobielgebruikers. ,,Een tijd geleden mailde ik alle leden van het kabinet. Ik heb er nooit iets op terug gekregen.” Zijn ongeluk is voor Jonker aanleiding om zijn pleidooi te hervatten. 

Quote

Een tijd geleden mailde ik alle leden van het kabinet. Ik heb er nooit iets op terug gekregen

Gert-Jan Jonker, Slachtoffer

Hij wil een verlaging van de maximale snelheid naar 10 kilometer per uur. Voor 70-plussers zelfs naar 6 kilometer per uur. Ook zou een rijvaardigheidstest en een halfjaarlijkse keuring geen overbodige luxe zijn. 

Verbrijzeld

,,Ik roep al jaren dat die dingen levensgevaarlijk zijn. Er moet nu écht iets gebeuren.” Een paar tellen voordat hij werd geraakt, stond er volgens Jonker een kind op de plek des onheils. ,,Als het hem was overkomen, waren z'n beentjes verbrijzeld. Zonder twijfel. Ik blijf steeds maar aan dat manneke denken. Krijg er tranen van in m'n ogen.”

Hoe Jonker zijn pleidooi precies gaat presenteren, weet hij nog niet. Eerst maar eens herstellen en afwachten hoe de zaak tegen zijn aanrijder verloopt. Die mag volgens Jonker bij de politie op het matje komen.

Cijfers

De laatste jaren komen er volgens cijfers van het CBS steeds meer ongelukken met scootmobielen voor. In 2018 is het aantal ongevallen met 76 procent gestegen ten opzichte van 2017.

Liane den Haan is directeur-bestuurder van de ANBO, belangenbehartiger voor ouderen. Volgens haar pleit de ANBO eveneens voor een verplichte rijvaardigheidscursus voor gebruikers van scootmobielen. ,,Een scootmobiel is voor veel mensen essentieel om mee te kunnen blijven doen in de samenleving. Als je niet (goed) meer kunt lopen zorgt de scootmobiel ervoor dat je zelfstandig kunt blijven functioneren. Maar: dan moet je de scootmobiel wel veilig gebruiken én je veilig voelen.”