Volledig scherm
Detailfoto prinses Amalia in 2015 © ANP/Robin Utrecht

In Etten-Leur hebben ze het nog over Amalia: 'Een leuke spontane meid'

ETTEN-LEUR - „Het was top. Ik ben zo trots dat ik koningin Máxima en haar familie heb mogen ontvangen bij ons op Hoeve de Grient.” Rinus Blom die een stoeterij runt aan de Hoevenseweg in Etten-Leur klinkt euforisch, hij is nog aan het nagenieten.

Prinses Amalia deed in Etten-Leur mee aan een springconcours van ponyclub De Heerjansruitertjes uit Oud Gastel op het terrein van Blom. Je zou denken dat er bij de ontvangst van koninklijk bezoek heel wat komt kijken. Niets is minder waar. Veertien dagen voor de wedstrijd kreeg Blom een telefoontje. „Van haar trainer, om Amalia in te schrijven. Of ik dat geheim wilde houden.”

'Ik schijn als persoon wel gescreend te zijn'
Verder geen protocol, beveiliging of extra voorzieningen. „Ik hoefde niets te doen, alleen mijn mond houden. Ik schijn als persoon wel gescreend te zijn, maar daar heb ik niets van gemerkt.” De familie gedroeg zich volgens Blom net als andere mensen. Klein verschil, de koninklijke familie kwam met drie auto’s en zes beveiligers naar Etten-Leur. „Maar koningin Máxima reed gewoon zelf in de auto. Ze liep ontspannen rond over het terrein en zat gewoon met haar vader en moeder op een bankje naar de wedstrijd te kijken.”

Majesteit
Blom heeft de familie rondgeleid over het terrein. „Natuurlijk heb ik met Máxima gesproken. Er is mij niet verteld hoe ik haar moest aanspreken, maar ik heb majesteit gezegd.” Ook met vader en moeder Zorreguieta heeft Blom een paar woorden gewisseld. „Ze bedankten me voor de hartelijke ontvangst. Maar mijn Engels is niet zo heel goed, dus van een echt gesprek kwam het niet.”

'Leuke spontane meid'
Amalia was onder een andere naam ingeschreven maar reed onder eigen naam mee in de klasse B, categorie DE. Met haar pony Safary werd ze uiteindelijk elfde. „Het is een leuke spontane meid. Ze had het supergezellig met de andere meiden. Haar jongste zusje Ariane was ook mee. Die was heerlijk aan het spelen.” Het publiek heeft volgens Blom ‘fantastisch’ gereageerd’. „Natuurlijk werden ze herkend, maar er was geen run op selfies of foto’s met de familie. Het was echt Brabantse gezelligheid.”

Voorzitter Johan van Overveld van de Heerjansruiters kan dat beamen. Ook hij wist al ‘enige tijd’ van het hoge bezoek, maar hield de kaken stijf op elkaar. „En dat doe ik nu eigenlijk nog. Het was zeer bijzonder om mee te maken, maar we gunnen haar ook toekomstige deelname aan springconcoursen. Dat kan alleen maar door respectvol om te gaan met voorwaarden, die bij haar komst gesteld worden. Daar hou ik me aan.”