Volledig scherm
Het dierenparkje aan de Wilhelminalaan wordt door gemeente overgedragen aan IJgenwijs en Anders. © Peter van Trijen / Pix4Profs

IJgenwys en anders aan de slag met herten en geitjes in Etten-Leur

ETTEN-LEUR - Wethouder Jan van Hal heeft woensdagochtend symbolisch de sleutels van het dierenpark aan de Wilhelminalaan overgedragen aan stichting IJgenwys en Anders. Vanaf 2 januari gaat de stichting twee dierenparken in onderhoud nemen.

,,Ja, dan doe ik het wel.' Luud Pemen bedoelt maar te zeggen: als er dan zo nodig iemand de sleutel van de dierenweide aan de Wilhelminalaan over moet nemen van de wethouder, dan gaat hij wel. Vanaf 2 januari neemt Stichting IJgenwys en Anders het dagelijks onderhoud over van de twee dierenparkjes die de gemeente Etten-Leur in haar beheer heeft. Deze liggen aan de Wilhelminalaan en het Berkenveld.

Dit betekent dat Luud en een aantal medebezoekers van het activiteitencentrum vanaf die datum de dieren zullen voeren en zorgen voor het dagelijks onderhoud van het terrein. Jos Trouwborst, voorzitter dan de stichting noemt het: ,,Een mooie klus." Ideaal voor de brede doelgroep die via stichting IJgenwijs en Anders geholpen worden aan een dagbesteding. ,,Er zit geen tijdsdruk op dus we kunnen er de hele dag over doen."

Luud Pemen is verheugd dat hij weer met vee aan de slag kan. Er is een tijd geweest dat hij zelf een varkensbedrijf had. Later heeft hij een tijdlang een dagbesteding gehad bij koeienhouder Jan Klep. Daar kon hij niet blijven omdat dit geen officiële zorgboerderij is. Stefan Mossou blijkt ook al helemaal voorbereid op de nieuwe taken. Hij draagt een boekje bij zich over het houden van geiten. Dus dat kan niet missen. ,,Maar ik hou van alle dieren", laat hij weten.

De gemeente blijft als eigenaar verantwoordelijk voor de weiden en de dieren. Hoewel het een feestelijke dag is, betekent de overdracht dat Manus Kerstens, die nu dagelijks voor de dieren zorgt, voortaan weer full-time binnen de groenvoorziening aan de slag zal zijn. ,,Ik vind het wel jammer," zegt hij. ,,Ik heb het toch twintig jaar gedaan. Maar ze mogen me altijd bellen. Als er 's avonds glas of plastic ligt, dan kom ik gewoon." Stichting IJgenwys en anders laat weten nog op zoek te zijn naar vrijwilligers die in de weekenden een handje toe willen steken.