Volledig scherm
Het Huysmuseum aan het Van Bergenplein.

Huysmuseum trekt in bij Streekmuseum Etten+Leur

ETTEN-LEUR - De bekrachtiging van hun samenwerking is op 28 mei. Dan trekt het Huysmuseum (museum van psychiatrisch centrum Het Hooghuis) officieel in bij het Streekmuseum Etten+Leur in het Sint Paulushofje. Maar de warme contacten tussen beide musea bestaan al jaren, zeggen Monique Broekmans (Huysmuseum) en bestuurslid Marc Velthoven van het Streekmuseum.

Quote

Ik denk dat we van toegevoeg­de waarde zijn. Wij zijn erg sterk als het gaat om interacti­vi­teit en creativi­teit

Monique Broekmans, Huysmuseum

Ze ontmoeten elkaar tijdens een koppermaandag en raken aan de praat. GGZ Breburg wil af van het gebouw waarin het museum zit en zoekt een alternatieve plek. ,,Ik dacht meteen dat dit niet verloren mag gaan en we wilden de helpende hand toesteken. Daar is de samenwerking geboren”, aldus Velthoven. Broekmans valt hem bij. ,,Ik denk dat we van toegevoegde waarde zijn. Wij zijn erg sterk als het gaat om interactiviteit en creativiteit.”

29 mei

Hoe die samenwerking uitpakt, is vanaf 29 mei te zien. Het Streekmuseum heeft een aantal ruimtes vrijgemaakt en die zijn vanaf januari geleidelijk door het Huysmuseum ingericht. ,,We hebben erg moeten selecteren omdat we nu veel minder ruimte hebben. Dat was best een lastige operatie”, aldus Broekmans. En die is goed gelukt, leert een rondgang door de nieuw ingerichte kamers. Kunst, creativiteit, interactie en historie zijn samengevoegd tot een meer dan interessante tentoonstelling.

Hoe beide partijen verder gaan en of ze een nieuwe naam kiezen wordt volgens beiden op termijn duidelijk. Maar zowel Broekmans als Velthoven is zeer enthousiast over hoe er nu al samen wordt gewerkt. ,,We hebben er alle vertrouwen in”, zegt Velthoven terwijl Broekmans instemmend knikt.

Quote

We hebben erg moeten selecteren omdat we nu veel minder ruimte hebben

Monique Broekmans, Huysmuseum