Volledig scherm
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid en Welzijn heropende woensdagmorgen het verbouwde hospice Marianahof in Etten-Leur. © Hélène Schenk

Hospicezorg onder druk door ingewikkelde financiering. Minister: ‘Kom maar met betere ideeën’

ETTEN-LEUR - De hospicezorg in Nederland, zorg voor mensen in hun laatste levensfase, staat onder druk als gevolg van complexe financiering. Minister Hugo de Jonge roept de sector op om met ideeën te komen om dit probleem te tackelen. Die ideeën mogen van de minister niét ten koste gaan van de keuzevrijheid voor mensen om te sterven op een plek en manier naar keuze.  

De bewindsman (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) opende woensdag de nieuwbouw van het hospice Marianahof in Etten-Leur. Dat is uitgebreid van negen naar twaalf kamers, heeft een grotere en een extra keuken, meer opslagruimte en een aanzienlijk grotere verpleegpost gekregen. De Jonge liet zich rondleiden en toonde zich betrokken en belangstellend voor het werk van de vaste medewerkers, verzorgenden en ongeveer zeventig vrijwilligers. 

Volledig scherm
De minister van Volksgezondheid was woensdag in Etten-Leur. En natuurlijk waren de schoenen er ook. © Hélène Schenk

Bestuurder Martin den Hartog van Avoord Zorg en Wonen, tevens voorzitter van de  Associatie Hospicezorg Nederland (AHzN), hield de minister voor dat de zorg voor de 70.000 mensen die jaarlijks in een hospice worden verzorgd, steeds complexer wordt en dat dat ook geldt voor de financiering, waarbij veel verschillende partijen betrokken zijn. In Marianahof worden patiënten verpleegd met onder andere ademhalingsproblemen, psychische problemen en daklozen. Via allerlei kanalen moeten geldstromen bereikt worden. ,,En dat wringt", zegt Den Hartog. Niet dat de patiënten daar op enigerlei wijze hinder van ondervinden, zegt hij.,,De financiering is onnodig versnipperd en ingewikkeld en maakt de hospicezorg in Nederland niet toekomstbestendig.”

,,Kom maar met ideeën om het anders te doen", was kort samengevat de reactie van de minister. Maar mensen kunnen er ook voor kiezen om bijvoorbeeld thuis te sterven met zorg aan huis, en ook dáár moet geld voor beschikbaar blijven. Die ideeën mogen dus niet ten koste gaan van die flexibiliteit. Daar is de AHzN het volgens Den Hartog van harte mee eens.  

De bestuurder kondigde gisteren een samenwerking aan van de AHzN met de VPTZ (Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg), onder meer voor een betere belangenbehartiging van de hospicezorg.