Volledig scherm
Wijkagent Bas Nielen is tevreden dat de jeugdoverlast in Langdonk-Oost sterk is terug gedrongen. Peter van Trijen.

Hooghuis Etten-Leur heeft meeste overlast hangjeugd

ETTEN-LEUR - De wijk het Hooghuis in Etten-Leur had vorig jaar in West-Brabant het meeste overlast van hangjongeren. Buurtbewoners dienden 73 keer een overlastmelding in bij de politie. Dat blijkt uit cijfers die de politie op verzoek van BN DeStem beschikbaar heeft gesteld.


Sinds de herinrichting enige jaren geleden, hangen jongeren graag rond in en bij het Vogelaarpark. Waren in 2011 slechts 16 overlastmeldingen, in 2014 werd 84 keer de politie gebeld. “Er hangt een oudere groep rond in de leeftijd van 18 tot 22 jaar”, zegt Natasja Beukelman, coördinator jeugd bij de politie. “Voor de bouw van de brede school was er nooit overlast, maar sinds de nieuwbouw hangt de jeugd hier graag rond. Het portiek bij de ingang van de sporthal is een favoriete plek, maar ook de betonnen banken bij het voetbalveldje.”

De vorig jaar genomen maatregelen zoals de houten hekjes en de betonblokken bij de ingangen lijk wel effect te hebben. “De jongeren zitten nu minder in het park, maar ze houden zich wel op bij de parkeerplaatsen aan de rand van het park”, zegt de politieagente.
Andere wijken in West-Brabant waar vorig jaar veel geklaagd werd over jeugdoverlast zijn de wijken Sportpark in Breda-Oost, Prinsenbeek, Heksenwiel in Breda en Sint-Willebrord.

Met name in de wijk Sportpark nam de afgelopen jaren het aantal meldingen fors toe. Waren er in 2011 slechts 7 klachten, vorig jaar waren dat er 72.