Volledig scherm
Lambertuskerk in Etten-Leur

Hoeveel gelovigen wonen er bij u in de buurt? (grafiek)

ETTEN-LEUR - De helft van de Nederlanders zegt godsdienstig te zijn. Maar nog maar één op de zes mensen bezoekt regelmatig een religieuze dienst. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS. Het aantal gelovigen daalt snel: in 2010 noemde nog 55 procent van de volwassenen zichzelf godsdienstig.

De helft van de gelovigen is katholiek, al gaat nog maar een klein deel van hen (17 procent) regelmatig naar een dienst. Gereformeerden vormen een kleinere groep, maar ze zijn wel veel trouwere kerkgangers: twee van de drie gaan minstens één keer per maand naar de kerk.

5 procent van de Nederlandse bevolking is moslim: 39 procent daarvan bezoekt regelmatig een moskee.

Verschillen
De regionale verschillen zijn groot. In Limburg is tweederde van de bevolking katholiek, hervormden wonen vooral in Zeeland, Gelderland, Overijssel en Drenthe.

In sommige gemeentes in de zogenoemde Bible Belt gaat nog meer dan de helft van de mensen regelmatig naar de kerk. Urk spant in dat opzicht de kroon: 94 procent gaat regelmatig naar een dienst, slechts 2 procent van de inwoners noemt zich onkerkelijk.

Regionaal
In de regio West-Brabant wonen de meeste gelovigen in Rucphen (81,2 procent) en Alphen-Chaam (80,1 procent). In Bergen op Zoom wonen de meeste moslims (13 procent). De meeste moslims wonen verhoudingsgewijs in en rond de grote steden. In Den Haag en Rotterdam is 14 procent van de inwoners moslim. Het hoogste percentage moslims (18 procent) telt de Zuid-Hollandse gemeente Leerdam.

In de kaart hieronder staan de verschillen geloven per gemeente.

Volledig scherm
Kinderen luisteren geboeid naar de uitleg over de moskee in Roosendaal. © Marcel Otterspeer/pPix4profs