Hoe voorkom je een valpartij bij ouderen? Avoord in Etten-Leur heeft oplossing

VIDEOETTEN-LEUR - Een rollatorcheck en een balanscursus: het moet valpartijen bij ouderen voorkomen. Senioren leren in zorgcomplex Kloostergaard in Etten-Leur hoe ze struikelen of vallen vermijden. Zorgstichting Avoord hoopt hiermee de gevaren van een val aan te wakkeren in de Week van de Valpreventie.

‘Wat kan je zelf doen om vallen te voorkomen?’, dat is de vraag die een groep van ongeveer 25 senioren kreeg tijdens de informatiemarkt. 

Twee deskundigen van valpreventie begonnen met een presentatie om te vertellen over de mogelijke oorzaken van valpartijen en wat je daartegen kan doen.

Gevaren

Volledig scherm
Probeer de balanstest: kan jij 10 seconden lang in verschillende houdingen staan? © Olaf Knook

Ouderen konden na de presentatie terecht bij kraampjes van zorg- en welzijnsorganisaties. Ieder stalletje had een eigen manier om het risico op vallen bij senioren te verminderen.

Marian Roest is beweegcoach bij Etten-Leur Actief en verzorgt de beurs. Zij hoopt hiermee voor meer bewustwording bij ouderen.

,,De meeste senioren zitten lang thuis en hebben weinig beweging. De kans op een valpartij kan vergroten als je ze niet waarschuwt van de gevaren en gevolgen.”

Jonge vrijwilligers deden een dobbelspel met de ouderen, expertises gaven advies over stevig schoeisel en de inrichting van het huis en senioren konden meedoen met een balanscursus.

Quote

Ik ben laatst gevallen van mijn fiets. Ik voel de balans wegnemen door mijn leeftijd

Riet Vriends (80), een van de aanwezige senioren

Rollatorcheck

Volledig scherm
Jonge vrijwilligers praten met de senioren over de gevaren van vallen tijdens het dobbelspel. © Olaf Knook

Guy Clerks staat met zijn kraampje op de beurs om rollators na te kijken. Clerks draagt graag een steentje bij aan de valpreventieweek.

,,Ik merk dat er veel kapot gaat aan rollators. Senioren hebben het vaak niet in de gaten. De schade komt dan omdat ze even niet opletten, maar dat kan nare gevolgen hebben.”

Riet Vriends (80) is een van de aanwezige senioren. Zij is laatst gevallen met de fiets en vermoedt dat het door haar balans komt. 

,,Ik voel een minder goede balans door mijn leeftijd. Ik beweeg veel om fit te blijven, maar een valpartij kan zo gebeuren. Ik woon alleen in een appartement en haal hier informatie op voor mijn eigen veiligheid.”

Avoord geeft in meer steden diverse activiteiten en beurzen tijdens de valpreventieweek. De tweede informatiemarkt in Etten-Leur is vrijdag 4 oktober in zorgcomplex Het Anbarg.