Het faillissement van een bouwbedrijf, da's hogere wiskunde
ETTEN-LEUR/BREDA - Eerder deze zomer ging het Bredase bouwbedrijf Sprangers failliet, terwijl het nog volop aan het bouwen was in de Etten-Leurse wijk De Streek. Nu een bedrijf uit Oss bereid blijkt het bouwstokje daar over te nemen, geeft curator Koenraad de Klerk iets meer uitleg over de context.
Want een faillissement van een bouwbedrijf, daar valt véél over te vertellen.
Je kunt beknopt uitleggen wat een curator doet, als een bedrijf failliet is verklaard. Die probeert zoveel mogelijk inkomsten te halen uit alles wat in het bedrijf nog waarde heeft, om zoveel mogelijk schuldeisers te kunnen betalen.
De Klerk: ,,Als een bedrijf bijvoorbeeld kozijnen maakte en verkocht, kunnen dat de kozijnen zelf zijn, de machines waarmee die gemaakt werden en een gebouw, maar bijvoorbeeld ook de gegevens van klanten: allemaal concrete zaken.”
De waarde berekenen van werk dat nog gedaan moet worden: dat is behoorlijk complex
Wat faillissementen van bouwbedrijven (en andere ‘maakbedrijven’) extra ingewikkeld maakt, is dat er vaak ook schuldeisers zijn die geen geld of goederen, maar nog werk tegoed hebben. ,,En het is vaak behoorlijk complex om te berekenen wat dat waard is.”
Bij het faillissement van een bouwbedrijf moet de curator per project bekijken wat de balans is tussen het werk dat al verricht is, en het geld dat het bedrijf daar al voor ontvangen heeft.
,,Soms is een project voor 60 procent betaald, terwijl 20 procent van het werk is gedaan; soms ligt dat andersom. Hoe dat evenwicht precies ligt heeft er natuurlijk veel invloed op of andere bouwbedrijven een project over willen nemen.”
Een andere aannemer kan eigenlijk het recht kopen om een project af te bouwen
Bij de koopwoningen in De Streek was die verhouding gunstig, vertelt De Klerk, zonder details te geven. ,,Wat in zo’n geval kan, is dat een andere aannemer het recht koopt om een project af te mogen bouwen. Dat doet ie natuurlijk alleen als hij ziet dat het resterende werk hem minder zal kosten dan het bedrag dat de opdrachtgever nog moet betalen. Die opdrachtgever moet er trouwens zélf ook nog mee akkoord gaan, om de overeenkomst over te hevelen naar zo’n bouwer die zijn hand opsteekt.”
Schade voor de huizenkoper
In zo’n geval kost dat de opdrachtgever meestal niks extra. Dat ligt anders als de verhouding tussen het bedrag dat nog betaald moet worden en het werk dat er nog ligt ongunstig is. Dan zal een opdrachtgever de portemonnee moeten trekken, om het werk interessant te maken voor een andere aannemer. ,,Dan is dat ook schade uit het faillissement, en daarvoor voegen we de opdrachtgever vaak toe aan de lijst van schuldeisers.”
Op die lijst wil je trouwens liever niet staan. ,,In de meeste faillissementen krijgen de gewone schuldeisers namelijk niks. Want waar geen middelen meer zijn, kun je ze helaas ook niet over schuldeisers verdelen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Curatoren Sprangers onderzoeken mogelijkheden voor eventuele doorstart van bouwbedrijf
TERNEUZEN - Hoe moet het nu verder na het faillissement van bouwbedrijf Sprangers? Dat zoeken twee curatoren uit. Ze bekijken eerst of er mogelijkheden zijn voor een doorstart van delen van het bedrijf, om werkgelegenheid te behouden. -
Bouwbedrijf in beeld om De Streek af te maken na faillissement Sprangers
ETTEN-LEUR - Met een beetje mazzel kunnen de laatste woningen in De Streek straks tóch volgens planning worden opgeleverd, ondanks het faillissement van bouwbedrijf Sprangers. De curator heeft een bouwbedrijf uit Oss bereid gevonden om de werkzaamheden in de wijk in Etten-Leur over te nemen. -
PREMIUM
Onzekerheid bij toekomstige bewoners De Streek door faillissement Sprangers: ‘We moeten wel verder’
ETTEN-LEUR - Door het faillissement van bouwbedrijf Sprangers uit Breda verkeren de eigenaren en huurders van zeker 46 woningen in nieuwbouwwijk De Streek in Etten-Leur in onzekerheid over wanneer hun huizen (af)gebouwd worden. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door. -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar.
-
Bouwbedrijf Sprangers uit Breda definitief failliet
BREDA - Het Bredase bouwbedrijf Sprangers is definitief failliet. De rechtbank in Breda heeft dinsdag het faillissement van het bedrijf uitgesproken. -
Sprangers failliet, hoe verder in De Streek?
ETTEN-LEUR - De eigenaars van woningen in De Streek in Etten-Leur, die gedupeerd worden door het faillissement van bouwbedrijf Sprangers, moeten voor hulp of verdere informatie óf bij BPD Gebiedsontwikkeling óf bij Sprangers zelf zijn. Niet bij de gemeente, zegt een woordvoerder van Etten-Leur. -
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras.