Volledig scherm
Archieffoto van een eerder verreden tocht van Den Bosch naar Tilburg in het kader van Hersenletsel on Tour. Doel was de inzameling van geld voor speciale rijwielen voor revalidatiecentra. © Jet Jacobs

Hersenletsel on tour trekt door de regio

ETTEN-LEUR - Deelnemers aan ‘Hersenletsel on tour’ fietsen vanaf 9 mei zes dagen door de regio. Ze doen dit om aandacht te vragen voor mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH). Start en finish zijn bij het revalidatiecentrum (Revant) in Breda. De tour doet onder meer Bergen op Zoom aan.

Het initiatief vindt zijn oorsprong ruim zeven jaar geleden. Toen fietsten vijftig deelnemers, de meesten getroffen door NAH, voor het eerst door een deel van Nederland. Met dit evenement werd onder meer aandacht gevraagd voor diverse hersenaandoeningen, bekend als Niet Aangeboren Hersenletsel, kortweg NAH. Naast traumatisch hersenletsel door bijvoorbeeld een ongeval, zijn beroertes (CVA), Multiple Sclerose, Parkinson, Epilepsie, zuurstofgebrek na reanimatie en hersentumoren belangrijke oorzaken van NAH.

Traumatisch

Per jaar zijn er ongeveer 85.000 nieuwe gevallen van traumatisch hersenletsel en ruim 40.000 nieuwe beroertes (CVA en TIA). Meer dan 500.000 mensen in Nederland leven met de gevolgen. In 2016 werd het initiatief opnieuw opgepakt. ,,Enerzijds om permanent de aandacht te vestigen op alle vormen van NAH en de gevolgen voor getroffenen en hun naasten. Anderzijds omdat in beweging komen en blijven voor mensen met NAH van groot belang is", zegt deelnemer Wilco Giesen van de werkgroep Hersenletsel on tour. 

Quote

In 2019 doen we een gedeelte van Noord Brabant, Zeeland en Zuid Holland aan.

Wilco Giesen, Werkgroep Hersenletsel on tour

,,Na drie geslaagde edities willen wij dit jaarlijks, in telkens wisselende provincies, herhalen. In 2019 doen we een gedeelte van Noord Brabant, Zeeland en Zuid Holland aan. We hopen daarmee aandacht te krijgen voor NAH en we willen geld inzamelen om nieuwe revalidatie fiets- en loopmiddelen te kopen.”

De tour start op 9 mei en eindigt op 14 mei, de Europese dag van de Beroerte.  Het aantal deelnemers is beperkt om een teveel aan prikkels te beperken. Iedere dag rijdt een gast mee. ,,Revalidatiecentra, het Rode Kruis, Defensie en een revalidatie technicus ondersteunen ons", aldus Giesen. Ook minder mobiele deelnemers kunnen zich inschrijven. Meer informatie onder meer op Facebook en de website hersenletselontour.nl.

Nieuwe leden en donateurs zijn natuurlijk ook van harte welkom.