Volledig scherm
Herman Kruis © Hanneke Bantje

Herman Kruis ergert zich aan topsportmentaliteit in West-Brabant

DeltalentETTEN-LEUR - Herman Kruis van Deltalent merkt dat de topsportmentaliteit nog lang niet overal in West-Brabant en Zeeland in orde is. De oud-bondscoach van de Nederlandse hockeydames ergerde zich lange tijd aan de mentaliteit in deze regio. "Er werd hier gesproken over de ambitie om op hoog niveau te spelen, maar het moest ook gezellig zijn."

De directeur van het Roosendaalse Johan Cruyff College richtte daarom in 2009 Deltalent op vanuit het ROC West-Brabant, in 2011 werd die stichting zelfstandig. Deltalent helpt talentvolle kinderen tussen de 12 en 18 jaar met wat extra trainingen richting de top. "Ze moeten weten wat er gevraagd wordt."

Het gaat goed met die ambitie, maar hij voelt nog wel te weinig steun vanuit het onderwijs. ,,Scholen zijn nog niet flexibel genoeg. Voor een kind is het optimaal om in de ochtend en aan het einde van de middag te sporten en ’s avonds uit te rusten. Scholen houden halsstarrig vast aan de verplichte onderwijstijden. Daardoor moeten wij vaak ’s avonds trainingen geven. Belachelijk, het is de taak van scholen om talenten te ontwikkelen."

'Het onderwijs doet moeilijk'
Annamarie Thomas, de oud-wereldkampioene die de schaatsers bij Deltalent traint, bevestigt de lezing van Kruis. ,,Het onderwijs doet hier moeilijk, ze zien niet in dat kinderen op sommige vlakken veel meer kunnen leren in de topsportwereld dan op school. Omgaan met tegenslagen bijvoorbeeld. Na een teleurstelling moeten ze toch direct weer de draad oppakken. In mijn jeugd in Friesland steunden de leraren mij juist altijd volop. De mentaliteit was daar anders."

Ook de politiek denkt niet altijd mee, merkt Kruis. "De gemeenten Breda en Etten-Leur steunen ons, dat zouden we ook graag in Roosendaal en Bergen op Zoom willen. Die profiteren ook van ons, maar denken alleen in breedtesport. Terwijl voor breedtesport ook topsport nodig is. Kinderen identificeren zich met de toppers, gaan een sport doen omdat ze een voorbeeld hebben." De Roosendaalse wethouder Toine Theunis bevestigt dat breedtesport de prioriteit heeft, maar zegt ook dat de gemeente met Aleco Sport Visions al een talentencentrum in huis heeft.