Etten-Leur wil iedereen in beweging en aan het sporten krijgen. Of je nu jong bent of oud, een beperking hebt of niet, als deelnemer, vrijwilliger of toeschouwer.  Daarvoor vraagt de gemeente 60.000 euro subsidie aan bij het Rijk.
Volledig scherm
Etten-Leur wil iedereen in beweging en aan het sporten krijgen. Of je nu jong bent of oud, een beperking hebt of niet, als deelnemer, vrijwilliger of toeschouwer. Daarvoor vraagt de gemeente 60.000 euro subsidie aan bij het Rijk. © Thinkstock

Heel Etten-Leur moet in beweging komen

ETTEN-LEUR - ‘Zwemmen voor ouderen en mensen met een beperking’, ‘de sociale sportschool', ‘Sport-o-theek in de wijk’, ‘bewegen in de buurt’ en ‘de gezonde sportkantine.’ 

Etten-Leur wil iedereen in beweging en aan het sporten krijgen. Of je nu jong bent of oud, een beperking hebt of niet, als deelnemer, vrijwilliger of toeschouwer.  Daarvoor vraagt de gemeente 60.000 euro subsidie aan bij het Rijk.

Quote

Ja, als je echt niet wilt bewegen, dan lukt het ons natuurlijk ook niet

Kees van Aert, Wethouder in Etten-Leur

,,Ja, als je echt niet wilt bewegen, dan lukt het ons natuurlijk ook niet”, ziet ook verantwoordelijk wethouder Kees van Aert wel in, maar de gemeente haalt, tezamen met maar liefst 24 organisaties die een intentieverklaring tekenden,  alles uit de kast om sport op de lokale kaart te zetten.

Op 29 juni 2018 tekende toenmalig minister Bruins samen met vertegenwoordigers van de sport, gemeenten en andere organisaties het eerste Nationale Sportakkoord ‘Sport verenigt Nederland’.

De landelijke partners spraken af dit sportakkoord te vertalen naar lokale en regionale akkoorden.  In Etten-Leur is een lijst van zestien projecten gemaakt,  waarmee de gemeente haar lokaal sportakkoord gestalte geeft.

Vrijwilligers

Vrijwilligers worden in de spotlights gezet, er komt een zwemvierdaagse en voor 55-plussers is er een gratis check naar de mate van fitheid, aangevuld met lifestyleadviezen. 

En er viel al zo veel te bewegen in Etten-Leur. Toch worden sommige doelgroepen onvoldoende bereikt en lopen bijvoorbeeld ouderen kansen mis om hun conditie op te krikken of met anderen in contact te komen, zodat eenzaamheid bestreden kan worden. 

Sportinformateur

De gemeente werkt in dit akkoord samen met onder meer sportverenigingen, zorginstellingen en het onderwijs. Surplus en Avoord ondertekenden het akkoord bijvoorbeeld. Een externe ‘sportinformateur’ begeleidt het hele traject. 

Internos is al gestart met een sportproject voor mensen met een beperking. Maar er zijn ook projecten die nog verder uitgewerkt moeten worden.  Per doelgroep reserveert de gemeente een budget van 7.000 euro. 

Quote

Ook voor ons is dat beter dan dat we steeds maar geld blijven pompen in activitei­ten van Surplus

Kees van Aert, Wethouder in Etten-Leur

Streven van de gemeente is om mensen aan het bewegen te krijgen en het zo leuk te maken, dat ze daarna doorstromen naar de bestaande sportverenigingen. ,,Ook voor ons is dat beter dan dat we steeds maar geld blijven pompen in activiteiten van Surplus, zoals de buurtsportcoaches en Etten-Leur Actief", aldus Van Aert.    

Bedoeling is ook dat via organisaties als de KBO doelgroepen zoals ouderen  attent worden gemaakt op de sportieve projecten.